Prezența statului francez în capitalul Renault blochează o mai mare integrare cu Nissan

IMG_1419

Constructorul auto francez Renault și partenerul său japonez Nissan sunt gata să își consolideze alianța, dar vor face acest lucru numai dacă Guvernul francez își va vinde participația pe care o deține la Renault, a declarat, vineri, Carlos Ghosn, directorul general al celor două companii, informează Reuters.

Aceste comentarii riscă să tensioneze și mai mult relațiile dintre conducerea constructorului auto francez și Guvernul de la Paris, care, în luna aprilie 2015, a decis să își dubleze drepturile de vot la Renault, fără a informa conducerea constructorului auto. Partenerul japonez Nissan a perceput decizia Guvernului francez ca pe o încălcare a echilibrului între cei doi parteneri ai alianței Renault-Nissan, în condițiile în care grupul nipon nu are niciun drept de vot la Renault.

“După telenovela cu dublarea drepturilor de vot și discuțiile cu statul francez, Nissan a spus foarte clar că nu va accepta nicio modificare a structurii capitalului atâta timp cât statul francez rămâne acționar la Renault. Deci, în ziua în care statul francez decide să iasă, totul este deschis, însă, cât timp va rămâne acționar la Renault, alianța va continua în formula actuală”, a spus Carlos Ghosn.

Renault și Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deține 44,3% din acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acțiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault, în timp ce statul francez, care și-a majorat participația deținută la Renault de la 15% la 19,7%, a reușit să-și dubleze drepturile de vot la grupul auto.

Tot vineri, grupul auto francez Renault (care regrupează mărcile Renault, Dacia și Samsung Motors) a raportat o cifră de afaceri și o marjă operațională record pentru anul 2016. Profitul net realizat de grupul Renault în anul 2016 a crescut cu 19,7%, până la 3,54 miliarde de euro, în timp ce cifra de afaceri a crescut cu 13,1%, până la 51,243 miliarde de euro, peste obiectivul de 50 de miliarde de euro pe care și l-a fixat pentru 2017. Marja operațională a grupului a ajuns la 6,4%, în condițiile în care viza o țintă de peste 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =