Prima fermă plutitoare din lume cu turbine eoliene uriașe, inaugurată în Scoția

Prima fermă plutitoare din lume ce conține turbine eoliene de mari dimensiuni a fost inaugurată în nord-estul coastelor Scoției, potrivit unui articol publicat de BBC.
Ferma eoliană Peterhead, cunoscută și sub numele de “Hywind”, se află în largul coastelor localității Peterhead din comitatul Aberdeenshire și reprezintă un proiect-pilot ce a fost dezvoltat pentru a produce energie electrică pentru 20.000 de locuințe, informează agenția de presă Xinhua.

Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazează pe o platformă ce este fixată de fundul mării, în timp ce noul dispozitiv eolian folosit în cadrul acestui proiect poate să genereze electricitate și în zone cu ape foarte adânci, unde tehnologiile tradiționale nu pot să ajungă.

Potrivit BBC, noile turbine dispun de o tehnologie revoluționară, care le permite să funcționeze și în zone în care adâncimea apei este de până la un kilometru.

Cantitatea de energie dezvoltată de noile turbine va fi cel puțin egală sau chiar va o va depăși pe aceea obținută cu ajutorul sistemelor actuale, a precizat producătorul proiectului, Statoil.

Deși noile turbine sunt foarte costisitoare, Statoil se așteaptă ca aceste costuri de producție să scadă dramatic după ce noua tehnologie va fi folosită pe scară largă în lume, în special în Japonia și Statele Unite.

O turbină uriașă a fost deja transportată în acea zonă din largul Scoției, iar alte patru vor fi transportate în regiune până la sfârșitul acestei luni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 8