Prima investigaţie de pe Platforma avertizorilor: Agenţiile de turism, suspectate că fixează preţul

IMG_0595

Investigaţia privind posibile înţelegeri între marile agenţii de turism a pornit de la o sesizare primită de Consiliul Concurenţei pe Platforma avertizorilor. Este prima investigaţie care a fost declanşată pe baza unei sesizări primite pe această platformă.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, într-un interviu acordat agenţie MEDIAFAX că una dintre cele mai importante investigaţii demarcate anul trecut a pornit de la o sesizare trimisă de o persoană, pe Platforma avertizorilor. Conform preşedintelui Autorităţii de concurenţă, investigaţia va fi finalizată în acest an.

“Anul trecut am deschis o investigaţie pe baza unei informaţii despre agenţiile de turism, întâlnirile lor şi practicile lor. Coroborat cu ceea ce am descoperit noi, pornind de la sesizare, am putut să declanşăm o investigaţie împotriva firmelor de turism. Îi suspectăm pe marii operatori că îi împiedică pe micii operatori, care le vând pachetele lor turistice, să scadă preţurile. Le cer să nu facă oferte care să aibă discounturi prea mari”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Acesta a arătat că, practica europeană se bazează pe politica de clemenţă, companiile autodenunţându-se. “Prima companie care vine şi apelează la clemenţă scapă de amendă şi foloseşti dovezile pe care ţi le dă ca să-i amendezi pe ceilalţi, pe complicii ei. Acesta este un lucru care merge la noi. Avem câteva cazuri de clemenţă, dar avem cu mult mai puţine decât sunt în ţările dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, Franţa, Germania. Şi, atunci, încercăm să completăm instrumentul acesta oferind posibilitatea persoanelor fizice care vor să ne deconspire o încălcare a legii. Avem un instrument lansat acum doi ani prin care, chiar şi persoane care vor să rămână anonime, au o pagină de internet legată de site-ul Consiliului, unde pot să transmită informaţiile pe care le au”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 68