Prima victimă a zborului spațial

Soyuz a devenit unul dintre cele mai de succes proiecte de rachetă sau navetă spațială. Chiar și Alexander Gerst va zbura în spațiu în 2018 cu Soyuz. Dar povestea de succes a început cu un accident tragic.

La întoarcerea sa de pe Stația Spațială Internațională cosmonautul rus Andrei Borissenko va rămâne menționat în cărțile de istorie. După aterizare el a spus că procesul este mult mai neplăcut decât a fi implicat într-un accident rutier. Șocul este puternic, iar zdruncinăturile la fel. Împreună cu doi colegi, Borissenko s-a întors pe data de 10 aprilie pe Pământ într-o capsulă Soyuz, după ce a petrecut o perioadă neîntreruptă de șase luni în spațiu.

În ciuda manevrelor stângace de aterizare în stepa kazahă, reîntoarcerea pe Pământ a fost relativ facilă. Prima aterizare a unei capsule cu echipaj uman a avut loc în urmă cu fix 50 de ani și s-a încheiat cu un eșec tragic. Cosmonautul Vladimir Komarov a devenit prima persoană care a decedat în urma unui zbor spațial, pentru că parașuta capsulei sale nu s-a deschis conform planului.

Capsula spațială a lui Komarov avea o viteză de 50 de metri pe secundă (180 km/h) când s-a izbit de sol, deci nu departe de a fi un adevărat meteorit. Forța impactului a distrus complet capsula rusească Soyuz 1. A a devenit mormânt pentru experimentatul cosmonaut Komarov. Oamenii sosiți la fața locului au încercat să sape cu lopețile pentru a scoate resturile din sol, după cum se poate vedea în filmările pe care le deține autoritatea rusă de zbor spațial, Roskosmos. Accidentul de pe data de 24 aprilie 2967 a fost o lovitură deosebit de grea pentru ambițiosul program spațial al Uniunii Sovietice. Acesta a survenit tocmai în apogeul competiției spațiale cu SUA.

Competiția cosmică dintre Est și Vest a influențat în acest moment Războiul Rece. Guvernul rus de la Moscova a renunțat la obiectivul de a fi primii care să ducă un echipaj uman pe lună. Inginerii au dezvoltat noul tip de navetă spațială Soyuz sub mari presiuni exercitate de guvern, el reprezentând al treilea model de capsulă cu echipaj uman după Vostok sau Voschod.

După moartea lui Komarov fostul inginer din proiect, Boris Chertok, a declarat că ceea ce s-a întâmplat a fost o eroare a echipei de dezvoltare, care a dat prea devreme aprobarea pentru zbor. Soyuz nu a fost un proiect suficient de matur. Dar în birourile politice de la Moscova nimeni nu a vrut să ia în serios acest lucru, a comentat în 2013 ziarul Komsomolskaia Pravda.

http://www.n-tv.de/wissen/Komarow-erstes-Opfer-bei-Weltraumflug-article19796998.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1