Prime de sfarsit de an-NU, dar vouchere de vacanta-DA. Cine poate primi, cum se acorda, cum se impoziteaza

val_di_sole_large

Iata ca ne indreptam rapid catre sarbatorile de iarna si multi dintre noi dorim sa ne petrecem vacanta sau perioada de concedii in diverse statiuni. Dar cum ar fi daca cineva ne-ar asigura si plata cazarii pe perioada sejurului? Ar fi excelent, fara indoiala.

Fie ca suntem salariti, fie ca suntem angajatori, dupa un an plin de evenimente e binevoita o scurta perioada de odihna.

Desigur, in decembrie, salariatii se asteapta la prime de Sarbatori. Si angajatorii se gandesc la acordarea acestora. Dar uneori edificil sa faca acest lucru, din cauza rezultatelor mai slabe sau inerenta lipsa de lichiditati.

In plus, nici impozitarea nu favorizeaza primele in bani, avand in vedere ca au acelasi regim fiscal ca si salariile (adica impozite semnificative).

In acest context, in contrapartida taierii totale a bonusurilor salariale de Sarbatori, chiar si in cadrul unor bugete mai mici, angajatorii isi pot arata aprecierea fata de angajati prin acordarea unor vouchere de vacanta. Desigur, ma refer in special la cei din mediul privat, deoarece in sistemul public exista unele restrictii pentru aceasta procedura.

Cine poate primi vouchere de vacanta si unde se pot utiliza?

Beneficiarii voucherelor de vacanta sunt salariatii incadrati cu contract individual de munca numai la angajatorul unde isi declara functia de baza. Voucherele de vacanta se utilizeaza numai pe teritoriul Romaniei la unitati turistice afiliate programului. Nu am identificat o lista ce cuprinde in detaliu toate unitatile turistice ce accepta vouchere de vacanta, insa la cateva cautari preliminare am observat ca programul este agreat de majoritatea agentiilor de turism.

Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta reprezinta contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal.

In luna decembrie 2015, salariul minim pe economie este de 1.050 lei, astfel ca valoarea maxima a tuturor voucherelor ce se poate acorda unui singur salariat este de 6.300 lei.

Important: Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit legislatiei privind sistemul de pensii publice.

Ce beneficii fiscale are angajatorul pentru acordarea vocherelor de vacanta?

Sumele corespunzatoare voucherelor de vacanta acordate de catre angajator sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita a 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare angajat, intr-un an calendaristic, conform art. 3 alin. (3) din OUG nr. 8/2009 privind voucherele de vacanta.

Pentru persoanele direct interesate, amintim ca aceasta ordonanta este cadrul normativ pentru voucherele de vacanta, iar normele de aplicare sunt adoptate prin HG. nr 215/2009 cu modificarile ulterioare.

La nivelul persoanei fizice, voucherele de vacanta sunt asimilate avantajelor in natura si sunt supuse impozitului pe venit. In esenta, contravaloarea voucherelor de vacanta se adauga salariului aferent lunii in care sunt primite de persoana fizica si sunt supuse impozitarii cu 16%.

Fara contributii la pensii

Foarte important mi se pare sa amintesc ca voucherele de vacanta nu sunt supuse asigurarilor sociale obligatorii, conform art. 296^14 lit. o) din Codul fiscal. In acest context nu se datoreaza plata contributiilor la pensii, la asigurarile de sanatate sau la somaj.

Observam ca prin aceste scutiri de taxe, fiscalitatea voucherelor de vacanta este mai redusa, procedura valabila in acest an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 35