Primul avion chinez de pasageri

Concurență nouă pe piața aviației: China vrea să se implice în construcția de avioane pentru pasageri. În lupta cu Boeing și Airbus constructorul chinez de stat, Comac, reprezintă un brand complet nou. Modelul lor, C919, și-a luat zborul pentru prima dată la Shanghai.

După peste opt ani de zile cât a durat dezvoltarea sa, primul avion chinez de mari dimensiuni destinat transportului de pasageri a atins ajuns la un moment istoric: 919 este primul avion de pasageri de mari dimensiuni care ajunge în faza de test. După cum se poate vedea în imaginile live ale televiziunii de stat, aparatul de zbor cu două motoare de tip Comac C919 a decolat pentru prima dată de pe aeroportul Pudong din Shanghai.

Pentru industria aviatică chineză acest eveniment reprezintă un moment istoric. C919 este al doilea aparat de zbor pentru pasageri dezvoltat complet în China. În urmă cu un an și jumătate constructorul chinez de avioane “Commercial Aircraft Corporation” (Comac) a început livrarea modelului ARJ21, de dimensiuni semnificativ mai mici și destinat zborului pe distanțe scurte.

Prin modelul C919 Comac intră pe un teren complet nou, nu doar din punct de vedere tehnic, ci și economic. Producătorul vrea ca prin acest avion, care oferă 168 de locuri la bord și o autonomie de 4075 de kilometri, să lupte de la egal la egal cu dominația impusă de concurenții americani și europeni.

Avionul pentru curse pe distanțe medii prezintă un singur culoar central între locuri și se va axa pe segmentul profitabil ocupat în prezent de Airbus A320 și Boeing 737. Experții din domeniul aviatic estimează că vor mai trece între doi și trei ani până ce modelul C919 va fi pregătit pentru integrarea sa în curse regulate, iar zborul de test a fost amânat de câteva ori.

Potrivit estimărilor, China, din poziția de a doua economie a lumii, ar putea depăși până în 2024 SUA ca țara cu cel mai mare flux de pasageri. 570 de comenzi au fost deja primite pentru noul aparat de zbor, din partea a 23 de clienți.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Chinas-erster-Passagierjet-hebt-ab-article19823995.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =