Primul episod din noul sezon “Game of Thrones” a blocat site-ul HBO și a entuziasmat presa americană

Serialul fantasy cu accente medievale “Urzeala tronurilor / Game of Thrones”, difuzat de obicei în sezonul de primăvară, a revenit duminică seară pe micile ecrane nord-americane cu un nou episod, după o pauză de peste un an. Episodul inaugural al celui de-al șaptelea sezon, așteptat cu nerăbdare de zecile de milioane de fani din lumea întreagă, i-a entuziasmat pe criticii de specialitate din presa americană și a determinat blocarea temporară a site-ului postului de televiziune HBO, informează AFP.

“Răzbunarea e un preparat care se mănâncă rece”. Acest proverb englez străvechi a inspirat începutul primului episod din cel de-al șaptelea sezon al serialului “Game of Thrones” încă dinainte de prezentarea genericului de debut.

Așteptarea peste un an a zecilor de milioane de admiratori ai acestui show TV, unul dintre cele mai populare seriale din istoria televiziunii, a luat sfârșit duminică seară în Statele Unite și, în plină noapte, pentru cei mai fideli fani din Europa.

Această așteptare a meritat însă efortul, potrivit reacțiilor online avute de mii de spectatori încă după primele minute difuzate din acest episod, intitulat “Dragonstone” (“Piatra Dragonului”). Interesul fanilor a fost atât de mare, încât a dus la blocarea site-ului HBO, postul de televiziune care produce și difuzează serialul, din cauza numărului uriaș de vizitatori care s-au conectat pe această platformă online în prima jumătate a episodului.

La rândul lor, criticii de specialitate americani au fost entuziasmați și au salutat revenirea unora dintre personajele supraviețuitoare din această saga fantasy provenind din familiile Stark, Lannister și Greyjoy, dar, mai ales, a lui Daenerys Targaryen, care, cu ajutorul dragonilor ei, vrea să cucerească regatul Westeros și să domnească pe Tronul de Fier.

“Foarte puține seriale TV pot să ne ofere atât de multă acțiune și încântare precum episodul final din sezonul 6 din ‘Game of Thrones’ și există fără îndoială și mai puține seriale care sunt capabile să producă un episod de debut care să ofere telespectatorilor atât de multă plăcere”, au scris, entuziasmați, criticii de la publicația The Hollywood Reporter, la câteva minute după difuzarea episodului.

“Există deci și puțină amărăciune că iarna a venit și că sfârșitul serialului se întrevede”, a adăugat aceeași publicație americană, specializată în publicarea de articole dedicate producțiilor cinematografice și de televiziune.

Amărăciune

“Așa cum este cazul pentru fiecare episod din ‘Game of Thrones’, ritmul este lent”, notează criticul de film Lorraine Ali, care scrie pentru cotidianul Los Angeles Times.

“David Benioff și D.B. Weiss, creatorii serialului, au dat încă o dată lovitura și chiar cu puțin mai mult umor decât au făcut-o în sezoanele precedente”, a adăugat ea.

“Dragonestone” este primul dintre cele 13 episoade care vor închide serialul “Game of Thrones”, grupate în două sezoane mai scurte față de cele anterioare.

Arya Stark (Maisie Williams) a demonstrat în noul episod că a profitat pe deplin de lecțiile primite de la secta House of Black and White pentru a se răzbuna pentru masacrarea rudelor sale în timpul episodului intitulat “The Red Wedding”. Cersei Lannister (Lena Headey) este regina celor Șapte Regate și încearcă să găsească aliați pentru a-și întări puterea, pe care o simte amenințată de recent încoronatul Rege al Nordului, Jon Snow (Kit Harington).

În schimb, apariția episodică în acest episod a lui Ed Sheeran, un celebru cântăreț pop, recompensat cu multe premii Grammy, care a interpretat rolul unui soldat-trubadur, nu a fost unanim apreciată. Mulți dintre telespectatori și-au exprimat dezamăgirea pe rețelele de socializare, iar revista Variety, supranumită “Biblia de la Hollywood”, a considerat că distribuirea artistului pop în acel rol a fost “o alegere ridicolă”.

Controverse

“Game of Thrones”, unul dintre cele mai sumbre și mai controversate seriale TV realizate vreodată, a fost criticat încă de la debutul său din 2011 pe postul HBO pentru violența sa extremă.

Scenariștii serialului au fost acuzați că au brutalizat femei, au ucis copii, au prezentat scene erotice extrem de descriptive, iar zeci de personaje — inclusiv personaje principale — au fost torturate sau ucise printr-o întreagă panoplie de metode (lovituri de sabie, înjunghiere, otrăvire, jupuire, decapitare, ardere, eviscerare). Totul a fost prezentat cu multe detalii și cu numeroase cadre în prim-plan.

Acest lucru nu i-a dezgustat însă pe telespectatori, din contră, deoarece audiența show-ului TV a depășit 23 de milioane de persoane per episod în Statele Unite.

“Game of Thrones” a câștigat mai multe premii Emmy — recompensele supreme din televiziunea americană — decât oricare alt serial de ficțiune. Show-ul TV este difuzat în 170 de țări și înregistrează audiențe record.

Al șaselea sezon a fost primul care nu s-a mai inspirat direct din romanele scrise de George R.R. Martin în seria “Cântec de gheață și foc”. Cel mai recent roman din această serie literară, al cincilea, a fost lansat în 2011. Alte două volume sunt prevăzute, însă datele la care ele vor fi publicate nu sunt cunoscute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − 93 =