Primul obiect făcut de om care trece pe lângă planeta pitică Pluto.

nh-7-1-15-pluto-charon-color-hemispheres-unannotated-jhuapl-nasa-swri-no-boxes-3-1

“New Horizons” trimite imagini misterioase

Peste o săptămână sonda NASA numită “New Horizons” va deveni primul obiect făcut de om care trece pe lângă planeta pitică Pluto. Iar fotografiile efectuate deja oferă detalii neobservate până acum și asigură surprinderea cercetătorilor.

Unul dintre cele mai mari mistere ale sistemului solar se apropie de descoperire: Sonda NASA New Horizons se apropie tot mai mult de planeta pitică Pluto, care în prezent se află la o depărtare de Pământ de aproape cinci miliarde de kilometri.

Pe data de 14 iulie 2015 sonda se va apropia până la 12.500 de kilometri de planetă. Deja există imagini trimise de sondă care înfățișează suprafața acestui avanpost singuratic de la marginea sistemului solar, iar acestea pun pe gânduri cercetătorii.

Deoarece aparatul de fotografiat de pe New Horizons a surprins o serie de pete misterioase întunecate pe suprafața planetei, toate cu un diametru de aproximativ 480 de kilometri și uniform în regiunea ecuatorului planetei Pluto. Astronomii nu au observat niciodată până acum aceste pete întunecate. Alan Stern de la Institutul de Cercetare Sud-Vest din Boulder, statul feederal american Colorado, spune că este într-adevăr un mister. Oamenii de știință abia așteaptă să deslușească acest mister.

Se pare că speculațiile privind aspectul îndepărtatului corp se confirmă acum: se pare că în privința culorii planetei Pluto NASA spune că este vorba despre un maro-roșiatic, după cum arată noile înregistrări. Chiar dacă potrivit lui Stern cercetătorii au cunoscut timp de decenii faptul că Pluto este de culoare roșie, acest colorit poate acum să fie pentru prima dată asociat unor forme de relief.

Cu suprafața sa roșie planeta Pluto este, pe lângă planeta Marte, cea de-a doua planetă de culoare roșie din sistemul solar. Dar cu toate acestea, cauzele pentru apariția acestei culori sunt total diferite pe cele două planete. În timp ce planeta Marte își ia culoarea de la fierul oxidat prezent în solul planetar, deci practic culoarea ruginei, pe Pluto există cel mai probabil anumite tipuri speciale de hidrocarburi. Acestea pot fi rezultatul unor interacțiuni interesante dintre lumina solară ultravioletă și metanul din solul planetei Pluto, spun cei de la NASA.

http://www.n-tv.de/wissen/New-Horizons-schickt-mysterioese-Bilder-article15453126.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 9 = 1