Primul Paște după retragerea Statului Islamic dintr-un oraș irakian

Qaraqosh, cunoscut și ca Handaniya sau Bakhdida, era unul din cele mai importante orașe creștine din Irak, înainte de a fi cucerit de gruparea Statul Islamic (SI), care i-a dărâmat clopotnițele și i-a sfărâmat icoanele și crucifixele. Agenția France Presse a relatat despre duminica de Paște petrecută de supraviețuitori – prima după eliberarea de sub SI, în octombrie anul trecut.

Pentru credincioși, slujba de la biserica Mar Yohanna are o mare valoare simbolică, chiar dacă majoritatea celor 50.000 de creștini care trăiau înainte de 2014 la Qaraqosh sunt încă refugiați. Duminica aceasta, doar acolo au răsunat clopotele, între zidurile încă acoperite de graffiti care proslăvesc Statul Islamic.

În iulie 2014, când au cucerit orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, și localitățile dimprejur, luptătorii SI le-au lăsat creștinilor trei posibilități: să se convertească la islam, să plătească o taxă foarte mare, sau să fie uciși.

“Liturghia de azi poartă multă speranță pentru întoarcerea tuturor locuitorilor”, a subliniat Qazvan Boulos Moussa, înconjurat de soție și cei trei copii. “Suntem prima familie care s-a întors în oraș și ne-au urmat încă trei sau patru, dar viața e grea”, mărturisește el.

Părintele Charbel Aisso, care a ținut slujba, a explicat că la Qaraqosh lipsesc în continuare serviciile de bază, cum ar fi apa și curentul electric. Infrastructura a fost distrusă.

La slujba de Paște au fost cam o sută de oameni, ceva mai puțini decât la Florii, în urmă cu o săptămână, în altă biserică din oraș.

În ciuda distrugerilor, Anwar Youssef își păstrează speranța: “E prima mea liturghie la Qaraqosh de când am fost strămutat, în urmă cu trei ani. Suntem aici ca să spunem că mesajul nostru e un mesaj de pace și că nu avem de oferit decât dragostea”.

Milad Mansour, membru al unei mici miliții creștine asiriene care apără orașul, e mândru că trage clopotele bisericii. Pentru luptătorul Unităților de Protecție a Câmpiei Ninive, victoria asupra jihadiștilor e importantă atât din punct de vedere militar, cât și religios: “Adevărata victorie este cea a lui Dumnezeu asupra Satanei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 2