Primul vaccin împotriva febrei dengue, promiţător pentru jumatate din populatia lumii

_76184632_c0093043-feeding_mosquito-spl

Primul vaccin împotriva febrei dengue pare să fie promiţător
Oamenii de stiinta spun ca au dezvoltat primul vaccin din lume împotriva febrei dengue, creat să acţioneze la scară largă. Studiul publicat în revista Lancet sugereaza că peste 50% dintre copiii care au primit acest vaccin sunt protejaţi impotriva bolii. Jumătate din populația lumii este în pericol să ia acest virus de la ţânţari.

Experții spun că, deși studiul mult-așteptat este promiţător, vaccinurile cu o mai mare eficacitate sunt cruciale. În prezent nu există tratamente pentru a preveni febra dengue – o boala care afecteaza anual peste un milion de oameni. În cel mai mare studiu, cercetatori din cinci centre din Asia au tratat 6.000 de copii cu vârste cuprinse între doi și 14 ani. Dintre aceştia 56% au fost considerati protejati împotriva virusului la sfârșitul celor doi ani. Copiii cu anumite subtipuri ale virusului și cei care nu au fost expusi încă virusului, au fost cel mai uşor de protejat, spun cercetătorii.

Dar vaccinul a avut un impact mai mare asupra formelor severe ale bolii, reducând numărul persoanelor care au nevoie de tratament în spitale și prevenenind cu 80% cazurile de febra hemoragica – o potenţială complicatie care pune viata in pericol.
Principalul autor, Maria Rosario Capeding, de la Institutul de Cercetare pentru Medicina Tropicala din Filipine, a declarat pentru BBC: “Având în vedere că dengue este o problemă majoră de sănătate publică în majoritatea țărilor din Asia, concluziile au potentialul de a avea un impact enorm asupra sanatatii publice. O reducere de 56%, deși moderată, se poate schimba intr-un beneficiu imens pentru țările afectate de boala.”
Oamenii de ştiinţă spun că persoane care au primit vaccinul ar trebui să fie monitorizate timp de cel puțin cinci ani pentru a se asigura că rămâne eficient și în condiții de siguranță.
http://www.bbc.com/news/health-28243587

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 82 = 90