Principalele dificultăți ale companiilor românești în accesarea finanțărilor de la bănci

Nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, cerințele privind valoarea sau tipul garanției și clauzele contractuale ale instituției creditoare au fost principalele dificultăți ale companiilor în accesarea finanțărilor de la bănci și IFN-uri în perioada octombrie 2016 – martie 2017, reiese dintr-un sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR).

Alte dificultăți sunt reprezentate de birocrație și gradul de îndatorare maxim permis de către instituția creditoare.

‘În funcție de dimensiunea firmelor și analizând doar companiile care au aplicat pentru finanțare în perioada octombrie 2016 — martie 2017, IMM resimt mai acut, în accesarea unui credit, dificultățile legate de nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor. Atât firmele care dețin credite neperformante, cât și companiile care dețin numai împrumuturi performante percep cerințele instituțiilor financiare privind valoarea sau tipul garanției ca fiind cea mai mare problemă în contractarea unui credit de la bănci și/sau IFN’, se arată în document.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie și are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 30