Printre umbre și “lighioane”

04-Constantin Ciobanu copy

Expoziţia artiștilor fotografi din Iași

 

Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea va găzdui din data de 01 septembrie 2016 o valoroasă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii va fi instalată expoziția numărul 521 alcătuită din lucrările a trei artiști fotografi din Iași. Cele 104 fotografii alb-negru și color au fost realizate de artiștii fotografi: Constantin Ciobanu, Dorin Nicolae Mocanu și Marius Ernest Romila. Printre lucrările expuse publicul vizitator va putea admira zeci de fotografii valoroase din punct de vedere artistic, care reprezintă mai multe genuri ale artei fotografice: eseuri, portret, reportaj, peisaje, socio-fotografii, arhitecturale și abstracte.

Lucrările artistului fotograf Constantin Ciobanu, de profesie inginer si membru al Clubului Fotografilor Iasi, sunt grupate sub genericul Printre umbre și “lighioane”. Autorul susține că ”Asocierea umbrei cu viața nu este nouă și este regãsitã în unele culturi antice (greacã, egipteanã). Exista credința că odatã ce trupul dispare umbra transcede și devine independentă. După acest moment de transformare, umbra obține capacitatea de a însufleți un loc, de a face nemuritor sufletul alături de zei sau de a exista pe un tărâm al bucuriei eterne”. Alăturâd fotografii ce experimentează “jocul umbrei” cu imagini ale lucrărilor sculpturale (“lighioane”, bote ciobăneşti, măşti caricaturale din lemn), autorul a dorit să creeze o atmosferă aparte, uneori veselă, alteori contemplativă, ciudată câte odată sau misterioasă, care sã îndemne privitorul la meditație. La urma urmei “lighioanele” și umbrele sunt peste tot în viața noastră.

Artistul fotograf Dorin Nicolae Mocanu s-a născut la Iaşi în decembrie 1967, este inginer (absolvent al Institutului Politehnic Iaşi), si in prezent masterand în Managementul Mediului. Plăcerea de a fotografia a început în anii 2000 ca un strigăt împotriva rutinei, o atitudine care s-a transformat încet şi sigur într-o pasiune “pe viata”. Este membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, Asociaţia Artiştilor Fotografi din România și Clubului Fotografilor Iaşi. Fotografii sale au fost publicate în reviste de specialitate, expuse în diferite expoziţii personale şi de grup. Mai multe din lucrările sale au fost premiate la saloane nationale şi internaţionale de fotografie. Cu aparatul lui de fotografiat a străbătut mii de kilometri prin 15 localităţi din 6 ţări în primul rând a produce emoţii cu aparatul de fotografiat în mână. Privitorii vor avea privilegiul imaginării sau descoperirii în fotografiile expuse a unor noi unghiuri de interpretare şi sensuri ale vieţii cotidiene.

Marius Ernest Romila este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, a deschis până în prezent 10 expoziții personale și a participat la alte numeroase expoziții de grup în Iași și în țară. Este absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în prezent doctorand al aceleiași facultăți, cu o temă de cercetare situată la granița dintre teoria culturii, antropologiei și al psihologiei aplicate în artă. O parte dintre fotografiile sale din această expoziție, intitulată „Iașul meu drag”, a fost expusă pe simezele Turnului ”Golia” din Iași.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 01 septembrie 2016, ora 18:00, la care organizatorii invită pe toți iubitorii artei fotografice să participe. Lucrările expuse vor fi prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de artă, iar expoziția va fi vernisată de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul fotograf Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese ale unor compozitori români.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” și Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului, până la data de 27 septembrie 2016, la care accesul vizitatorilor este gratuit.

          Asociaţia “Euro Foto Art”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 24 = 26