Datorită prăbușirii prețului la petrol, regatul conservator saudit se decide brusc să schimbe ceva. Ritmul nu este însă dat de regele Salman, ci de fiul său, vice-moștenitor al tronului. Încotro va conduce acesta monarhia petrolieră? În Arabia Saudită generația de nepoți a fondatorului statului, Abd al-Aziz al Saud, se pune pe poziție. După cum arată, casa regală ia în serios schimbul de generații. Regelui Salman, în vârstă de 80 de ani și bolnav, nu îndrăznește nimeni să îi conteste înțelepciunea. Cu toate acestea, el este ultimul fiu moștenitor al fondatorului Abd al-Aziz al Saud. În mod voluntar el decide să deschidă calea spre putere pentru tinerii membri al familiei Al Saud.
Proaspăt înscăunat rege Salman a organizat la vremea sa un fel de lovitură de stat pentru înlăturarea fratelui său vitreg, prințul Mukrin, ca moștenitor al tronului, astfel deschizând pentru prima dată calea către putere a urmașilor săi. După moartea lui Salman ar trebui ca dictatura din Golf să fie condusă ori de nepotul său Mohammed bin Naif, ori chiar de către fiul său Mohammed bin Salman. Cel din urmă a fost numit în urmă cu câteva săptămâni să fie vocea casei Al Saud în vest. Acolo el va urmări cu atenție noul curs politic.
Prințul Mohammed bin Salman a vorbit timp de cinci ore pentru revista britanică The Economist despre reformele dificile din Arabia Saudită. Pentru dinastia saudită extrem de conservatoare, aceste reforme vor fi ca o mică revoluție. Era de neconceput până acum ca un membru al familiei regale să se exprime deschis cu privire la situația financiară, chiar mai mult acum că saudiții sunt amenințați de pierderea rezervelor lor datorită prăbușirii prețului la petrol. Și nu este o întâmplare că lui Mohammed îi revine acest rol. Pentru că ministrul apărării este considerat în țară a fi forța motrice din spatele tatălui său.
Mohammed bin Salman este în principal orientat către Occident. Dar precum toți cei 7000 de prinți ai dinastiei sale regale, el a crescut într-un lux imens. Este generația de copii care are reputația urâtă de a se fi îmbogățit fără rușine în propria țară. Iar ei nu cunosc limite. Ca ministru al apărării, Mohammed este responsabil și de războaiele externe purtate de Riad în regiune.
În interviu el vorbește mai ales despre schimbările la nivel economic. Despre reducerea treptată a subvențiilor pentru populație acordate la benzină, curent sau locuințe. Dar și planul de a introduce o taxă pe valoare adăugată de cinci procente pe bunurile non-esențiale vieții. A anunțat chiar și o taxă pe vicii.
De asemenea, pretendentul la tron vorbește deschis despre vânzarea de proprietăți ale statului: sunt planificate privatizări cuprinzătoare și cedarea unor părți din autorități și companii de telecomunicații. Chiar și pământul și solul este de vânzare în anumite regiuni, iar activitatea minieră va fi consolidată. Șase procente din depozitele de uraniu de la nivel mondial sunt situate în Arabia Saudită, spune Mohammed. Țara are multe active cuprinzătoare, dar neutilizate.