Probleme pentru giganții petrolieri

rtx1mwtj

Total, Eni, Chevron sau Exxon – giganții petrolieri, fie ei de origine europeană sau americană, sunt obligați să economisească masiv. Companiile trebuie să facă concesii importante datorită scăderii prețului la petrol.

Prețurile reduse la petrol afectează în continuare cel mai mari concerne petroliere americane, ExxonMobil sau Chevron. Chiar și în cazul concurenților internaționali Total (Franța) sau Eni (Italia) situația rămâne tensionată, după cum arată cifrele pentru trimestrul trei.

În cazul liderului de piață Exxon excedentul a scăzut cu 38% în comparație cu valoarea anului precedent, pentru un total de 2,7 miliarde de dolari. Vânzările au scăzut cu 13% pentru un total de 58,7 miliarde de dolari. Directorul executiv, Rex Tillerson, a vorbit despre rezultate solide, însă a subliniat faptul că mediul de piață rămâne dificil. Concernul ia în continuare măsuri de economisire, în ultimul trimestru investițiile în echipamente precum și în proiecte de explorare și extragere au fost reduse cu 45% față de anul precedent, pentru un total de 4,2 miliarde de dolari.

Al doilea cel mai mare concern petrolier american, Chevron, a câștigat în trimestrul al treilea 1,3 miliarde de dolari. Ceea ce reprezintă o scădere cu 37% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, după mai multe pierderi trimestriale consecutive, profitul are parte de o îmbunătățire semnificativă, chiar dacă vânzările au scăzut cu doisprezece procente până la un total de 30 de miliarde de dolari. Chiar și Chevron a reacționat la prețurile reduse ale petrolului prin măsuri de economisire, în primele nouă luni din 2016 cheltuielile au fost reduse cu zece miliarde de dolari, explică directorul executiv John Watson. Pentru a reduce costurile, deja mii de angajați au fost dați afară iar investițiile au fost și ele reduse substanțial.

Concernul francez Total se vede de asemenea nevoit să facă reduceri importate. Profitul ajustat a scăzut în trimestrul trei cu un sfert, până la suma de 2,1 miliarde de dolari. Total stă mai bine însă în privința propriului plan de reducere a cheltuielilor. Peste 2,7 miliarde de dolari vrea să economisească concernul în acest an, care reprezintă o creștere de fix zece procente față de estimările anterioare.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Oelpreis-quaelt-Oelriesen-article18961531.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

78 − 73 =