Procedura de constituire a unui incubator de afaceri a devenit funcțională

IMG_1108

Normele privind acordarea titlului de incubator de afaceri au fost aprobate, miercuri, prin Ordin de Ministru, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, remis AGERPRES.

Prin Ordin se aprobă normele de aplicare privind “Incubatoarele de afaceri”, titlul de incubator care va fi acordat solicitanților, regulamentul de selectare și numire a administratorului incubatorului de afaceri, în cazul în care printre fondatori se află o autoritate publică, și constituirea Comisiei cu atribuții în domeniul incubatoarelor de afaceri.

“Legea Incubatoarelor de Afaceri a fost una dintre legile pe care am susținut-o în mandatul precedent și iată că indecizia guvernului anterior face ca abia astăzi să avem funcțională procedura de constituire a unui incubator de afaceri. Estimez că în perioada următoare, prin Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului, cu fonduri din POR, să putem dezvolta o rețea puternică de structuri suport pentru sprijinirea afacerilor la nivelul întregii Românii”, a spus Florin Jianu.

Titlul de “Incubator de afaceri” se va acorda în urma depunerii unei cereri, a studiului de fezabilitate pentru incubatorul de afaceri, a unui Plan de afaceri, a dovezii existenței infrastructurii incubatorului de afaceri și a contractelor încheiate de administratorii, fondatorii sau proprietarii infrastructurii incubatorului cu furnizorii de utilități.

Ca urmare a obținerii titlului de Incubator, solicitantul va avea obligativitatea incubării unui număr minim de 16 societăți și crearea de minimum 32 locuri de muncă, pentru fiecare ciclu de incubare.

Potrivit Legii 102/2016, incubatorul de afaceri este o structură de sprijin a afacerilor, cu scopul de a ajuta la dezvoltarea firmelor membre în perioada de început, prin asigurarea unor facilități comune și a suportului managerial necesar.

Pentru încurajarea înființării de incubatoare de afaceri, legea prevede acordarea de facilități fondatorului, precum scutirea de la plata impozitului pe terenul aferent infrastructurii incubatorului de afaceri, scutirea de la plata impozitului pe clădirile care fac parte din infrastructura incubatorului, scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale.

Titlului de incubator de afaceri se acordă pe o perioadă de 10 ani, putând fi prelungit pentru perioade similare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 80