Datele actuale privind prețurile aduc semne de speranță pentru economia chineză. Atât prețurile de producător cât și cele de consumator au fost mai bune în luna septembrie decât era de așteptat.
Producătorii chinezi au putut să majoreze prețurile în luna septembrie pentru prima dată în ultimii cinci ani de zile. Creșterea a fost una minimă, de 0,1%, după cum anunță Biroul de Statistică. Dar acest lucru a fost suficient pentru ca pe bursă să apară o speranță pentru o stabilizare a conjuncturii în cea mai mare economie a lumii după SUA. Iar asta în ciuda faptului că economiștii se așteptau la un declin de 0,3%.
Chiar dacă nu se poate vorbi deocamdată despre o dezvoltare puternică, este un semnal pozitiv care nu ar trebui subestimat, spune Frederik Kunze, expert în economia chineză. La urma urmei, creșterile de preț ar putea oferi un spațiu de manevră binevenit pentru companiile chineze împovărate de datorii.
Nu în ultimul rând Fondul Monetar Internațional a avertizat cu privire la o bulă de credit. Companiile chineze sunt așezate deja pe un munte de datorii de 18 bilioane de dolari, ceea ce corespunde unei ponderi de 169% din produsul intern brut al țării. Pentru ca datoriile să fie restructurate sunt necesare venituri mai mari.
Din luna martie 2012 prețurile de producător au scăzut în mod constant. Potrivit experților, în special prețurile la cărbune și oțel au scăzut semnificativ. Stocurile s-au redus ca urmare a închiderii unor întreprinderi, ceea ce a sprijinit din nou creșterea prețurilor.