Produsele ultra-procesate reprezintă jumătate din alimentele familiilor britanice

Jumătate din toate alimentele cumpărate de familiile din Marea Britanie sunt acum “ultra-procesate”, făcute în fabrici cu ingrediente industriale și aditivi inventați de tehnicieni alimentari, fiind foarte puțin asemănătoare cu fructele, legumele, carnea sau peștele care se folosesc obișnuit la prepararea unei mese proaspete acasă.

Cercetările efectuate de experți internaționali în domeniul nutriției relevă scara la care a ajuns evoluția alimentelor noastre, de la produse proaspete provenite direct de la ferme la unele produse exclusiv în unități industriale. “Mâncarea adevărată” a fost înlocuită de gustări sărate sau cereale cu zahăr adăugat, pâine procesată industriale și deserturi, mese gata gătite și cărnuri create în laborator, la care se adaugă băuturi acidulate îndulcite.

Studiul care a cuprins 19 țări europene este publicat luna aceasta într-o ediție specială a jurnalului Public Health Nutrition. Acesta arată că familiile din Marea Britanie cumpără mai multe alimente ultra-procesate decât orice altă țară din Europa, constituind 50,7% din dieta lor. Pe locul doi se situează Germania, cu 46,2% din întreaga dietă a populației, apoi Irlanda cu 45,9%. În timp ce aceste cifre nu pot fi comparate direct, ele fiind extrase din sondaje efectuate la nivel național pe principii diferite și în perioade diferite, tendințele se pot observa clar.

Datele din Regatul Unit care au fost analizate provin de la Living Costs și Food Survey 2008, fiind cele mai recente date disponibile. Acestea categorizează alimentele în patru grupuri majore. Peste un sfert din alimente (28,6%) reprezintă alimente neprocesate sau procesate la un nivel minim, 10,4% reprezintă ingrediente procesate precum uleiuri vegetale, iar 10,2% reprezintă alimente cu procesare standard, precum brânzeturile sau carnea gătită. Alimentele ultra-procesate reprezintă peste jumătate din toate grupurile luate la un loc.

Alimentele ultra-procesate arată atractiv, dar ele sunt fabricate cu aditivi îndulcitori sau de gust care ne creează dependență. Ele nu au în sine o valoare nutrivită, spune profesorul Carlos Monteiro, de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia, el fiind conducătorul echipei de cercetare.

https://www.theguardian.com/science/2018/feb/02/ultra-processed-products-now-half-of-all-uk-family-food-purchases

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − 42 =