Profitorii din domeniul farmaceutic nu se potolesc

imago72602074h

Un medicament pentru tratarea SIDA va costa brusc 700 de dolari în loc de 13,50 dolari, o injecție pentru cei alergici va costa 300 de dolari în loc de 50. Astfel de cazuri pun America pe jar. Critica politicienilor pare să nu afecteze grav aceste companii.

După scandalul provocat de majorarea prețului de șase ori la un medicament pentru tratarea alergiilor, congresul american a invitat săptămâna trecută directoarea companiei farmaceutice Mylan la o audiere. Cazul, care implică produsul EpiPens de la Mylan, care salvează viețile multor persoane alergice, a reaprins dezbaterile privind majorările de prețuri peste noapte la medicamentele din SUA. Acestea joacă un rol important și în alegerile prezidențiale.

Dar înainte ca directoarea Mylan, Heather Bresch, să dea socoteală și să răspundă întrebărilor congresului, o altă companie farmaceutică demonstrează cât de puțin este influențată această industrie de indignarea opiniei publice și a politicienilor.

După cum dezvăluie cei de la Financial Times, firma Novum Pharma a majorat prețul pentru un tub de 60 de grame de Aloquin, cremă pentru tratarea acneei, cu fix 3900% pentru un total de 9561 dolari. Novum a cumpărat medicamentul prima dată anul trecut și a majorat prețul de la 241 de dolari la 1100 pe fiecare tub. Apoi încă o dată în luna ianuarie, iar săptămâna trecută prețul a fost majorat din nou la aproape 10.000 de dolari.

Novum Pharma stă în umbra controversatului investitor Martin Shkreli, a cărui fostă companie, Turing Pharma, a ridicat anul trecut prețul pentru un medicament de importanță vitală pentru bolnavii de SIDA de la 13,50 la 700 de dolari, chiar dacă costurile de producție pentru acesta sunt extrem de reduse. Însă după ce opinia publică și mediul politic a făcut presiuni enorme asupra companiei, prețul a fost redus din nou la valoarea inițială.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Pharma-Wucherer-ignorieren-Empoerung-article18718646.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =