Profitul Intel se înjumătățește

Die-neuen-Intel-Prozessoren-der-sechsten-Generation-sollen-hoehere-Rechen-und-Grafikleistung-bei-geringerem-Stromverbrauch-bieten

Pe piața tot mai slabă a PC-urilor, Intel poate impune prețuri și poate păstra stabilitatea vânzărilor. Dar în afacerile cu cipuri pentru Internet of Things, altădată promițătoare, situația este ceva mai dificilă. Este avută în vedere și restructurarea concernului.

Gigantul producător de cipuri, Intel, resimte o presiune tot mai mare o costurilor, pe fondul restructurării concernului, ce implică și concedierea unui număr mare de angajați. Trimestrul trecut Intel a câștigat 1,33 miliarde de dolari, deci doar jumătate din cât a făcut-o în urmă cu un an. Vânzările au crescut de la 13,2 la 13,5 miliarde de dolari, după cum anunță compania după închiderea burselor americane.

Costurile de restructurare au afectat bilanțul cu 1,4 miliarde de dolari. Directorul Intel, Brian Krzanich, a anunțat în luna aprilie reducerea unui număr de 12.000 de locuri de muncă până la mijlocul anului 2017, deci fix unsprezece procente din totalul angajaților. Acțiunile au cedat în comerțul post-bursier fix trei procente din valoare.

În afacerile de bază cu procesoare pentru PC-uri Intel poate să păstreze în continuare stabilitatea, în ciuda unei reduceri generale a pieței, vânzările sale scăzând ușor de la 7,5 miliarde la 7,3 miliarde. Liderul de piață a vândut, cu toate acestea, cu 15% mai puține procesoare, putând însă să crească prețul mediu al acestora cu 13%. Astfel că profitul operațional al diviziei a crescut de la 1,6 la 1,9 miliarde de dolari.

Al doilea pilon important, afacerile cu cipuri pentru centre de date, a crescut de la 3,8 la 4 miliarde de dolari. Divizia a câștigat 1,76 miliarde de dolari, dar operațional este ceva mai puțin ca și cu un an mai devreme.

Afacerile cu cipuri pentru legarea electrocasnicelor la rețea, concept denumit Internet of Things, nu au putut fi domesticite de Intel. Aici vânzările au crescut în comparație anuală doar de la 559 la 572 milioane de dolari. Iar profitul operațional a scăzut de la 145 la 89 milioane. După ce Intel a pierdut afacerile cu procesoare pentru smartphone-uri și tablete în fața dezvoltatorului de cipuri ARM, concernul vrea să puncteze din nou în acest domeniu, însă trimestrul trecut procesoarele sale au fost incluse în fix cinci milioane de tablete, abia jumătate din volumul înregistrat în anul anterior. Krzanich vrea să facă în așa fel încât compania să ajungă independentă de afacerile cu PC-uri.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Intel-Gewinn-halbiert-sich-article18238981.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × = 8