PROFITUL CHIAR..

In-ce-situatii-va-fi-avantajoasa-aplicarea-scutirii-de-impozit-pe-profitul-reinvestit

PROFITUL INVESTIT CHIAR E O MARE AFACERE?

In ce situatii va fi avantajoasa aplicarea scutirii de impozit pe profitul reinvestit?

Firmele isi vor putea scuti de impozit profitul reinvestit in echipamentele noi, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016, conform OUG nr. 19/2014. La o prima vedere, masura ar putea atrage mai multe investitii din partea companiilor, dar cei implicati nu sunt optimisti. Mai exact, oamenii de afaceri si consultantii fiscali avertizeaza ca masura nu va fi folosita de toate firmele si nici beneficiile nu sunt atat de importante pe cat s-ar putea crede.Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 19/2014, care a modificat Codul fiscal. Echipamentele tehnologice mentionate reprezinta masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe din HG nr. 2139/2004, folosite in scopul desfasurarii activitatii, si care sunt noi.

Scutirea de impozit se va aplica profitului contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice, fiind acordata investitiilor realizate in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva, se scrie in actul normativ. In plus, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual. De asemenea, suma profitului scutita de impozit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat, se mai scrie in OUG nr. 19/2014.Totodata, rezerva astfel constituita urmeaza sa fie impozitata la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva, se mentioneaza in Ordonanta care va intra in vigoare la inceputul lunii iulie.

“In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit”, se precizeaza in actul normativ.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a spus, in cadrul unei conferinte de presa, care a avut loc luni, ca masura este pozitiva, dar reprezentantii Consiliului nu au motive sa fie bucurosi de adoptarea acesteia, pentru ca sfera ei de cuprindere este extrem de limitata, echipamentele reprezentand doar o mica parte dintr-o afacere.

“Suntem extrem de dezamagiti de forma in care a fost adoptata masura. De opt – noua ani, Consiliul solicita sa fie scutite de impozitul pe profit toate activele implicate intr-o afacere.Pentru companiile care vor decide sa o aplice, efectul ar trebui sa fie unul pozitiv. Insa, data fiind starea de expectativa a investitorilor, introducerea acestei masuri nu credem ca va avea un efect semnificativ asupra economiei si relansarii acesteia, cel putin pe termen scurt. Nu este o masura <sistemica> care sa impulsioneze cu adevarat cresterea economica si sa creeze in mod real premisele atragerii de noi investitii, a subliniat Ovidiu Nicolescu.

Managing Partner-ul RSM Scot a subliniat ca, in masura in care va fi aplicata, scutirea de impozit pe profitul reinvestit va duce probabil la cresterea investitiilor.”Impactul va fi pozitiv daca firmele care intra sub incidenta si care vor decide utilizarea ei isi vor face planuri de afaceri cat se poate de realiste si echilibrate”, a detaliat Dan Schwartz.

“Tehnic, este o masura prin care se amana taxarea profiturilor respective pana la momentul utilizarii rezervei constituite prin aplicarea scutirii. Astfel, in esenta, aceasta reprezinta o masura menita sa favorizeze existenta fondurilor banesti la nivelul companiilor, care comporta un anumit risc, de exemplu, recalcularea impozitului pe profit datorat, inclusiv dobanzi si penalitati de intarziere, in cazul nerespectarii conditiilor impuse. Pe baza experientei noastre insa, credem ca pentru relansarea investitiilor, companiile asteapta semnale mai concrete privind iesirea din criza si cresterea economica, semnale ce deocamdata intarzie”, a spus acesta.

De asemenea, presedintele CNIPMMR a precizat ca masura ar trebui sa se aplice pe o perioada nelimitata, nu doar doi ani si jumatate asa cum se prevede in prezent, deoarece firmele isi planifica investitiile din timp si pe o perioada indelungata. Astfel, cei aproximativ doi ani in care se va aplica masura sunt insuficienti pentru ca sa se vada impactul acesteia.Contribuabilii care beneficiaza de scutirea la profitul reinvestit au obligatia de a pastra in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani, se mentioneaza in OUG adoptata.

——————————————————————————————————————————————————————————-

regular_smile…profitul investit in masini de spalat….

Maria, pe malul râului, spăla rufe.
Şi cum freacă ea de zor la rufe, din muntele alăturat se desprinde o stâncă uriaşă care se prăvale peste Maria şi o face terci.
Ion se uită lung spre terci şi murmură:
– Încă o maşină de spălat distrusă de calcar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 27