Programul Tomata, puternic afectat din cauza frigului din aprilie, susțin specialiștii Stațiunii Legumicole

Programul de stimulare a cultivării tomatelor în spații închise este puternic afectat, pe alocuri chiar compromis, din cauza valului de frig din luna aprilie, a declarat vineri cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Potrivit sursei citate, “la foarte mulți legumicultori din aproape toate județele țării răsadurile plantate în solarii au înghețat”.

“Răsadurile plantate prima dată au fost compromise, am livrat a doua oară răsaduri unor legumicultori din toate județele țării, Vrancea, Dâmbovița, Brăila, dar și de la Galați, Suceava și Botoșani”, a precizat Vânătoru.

Costel Vânătoru susține că, în acest moment, Stațiunea Legumicolă Buzău a epuizat stocul de răsaduri la tomate.

“Cei mai mulți legumicultori înscriși în programul Tomata au fost nevoiți să cultive a doua oară, stațiunea a livrat peste 1,5 milioane de răsaduri, dar la acest moment stocul a fost epuizat și doar după 10 mai se vor mai livra răsaduri pentru cultivarea acestora în câmp”, a mai declarat sursa citată.

Cercetătorul consideră că “ministerul de resort ar trebui să subvenționeze combustibilul suplimentar folosit de legumicultori pentru încălzirea spațiilor și să accepte decalarea cu circa două săptămâni a termenului impus pentru producerea de tomate în spații închise”.

Ministerul Agriculturii a primit peste 6.000 de cereri de intenție din partea legumicultorilor, valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor prin “Programul de susținere tomate 2017” fiind de 13.481,4 lei/beneficiar/an pentru o suprafață de 1.000 mp, cu condiția ca aceștia să obțină o producție de minim 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 3