Proiect de 8 milioane euro pentru interconectarea administrațiilor publice din 21 de state UE

IMG_1062

Comisia Europeană (CE) a lansat un proiect de 8 milioane de euro pentru interconectarea administrațiilor publice din 21 de state UE cu privire la transmiterea de către companiile transfrontaliere a informațiilor o singură dată, se arată într-un comunicat de presă al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

“Comisia Europeană a lansat la 1 ianuarie 2017 proiectul intitulat ‘The Once-Only Principle — TOOP’. Acest proiect face parte din Planul de acțiune al Uniunii Europene de e — Guvernare 2016 — 2020 și va contribui la creșterea eficienței pieței unice digitale. Proiectul va garanta că informațiile sunt furnizate către administrațiile publice, o singură dată, indiferent de țara de origine a companiei, eliminând astfel obstacolele inutile pentru întreprinderile europene care sunt nevoite să prezinte în mod repetat aceleași date și documente”, se arată în document.

Potrivit acestuia, în conformitate cu principiul “Once Only” (o singură dată), organismele publice ar trebui să ia măsuri pentru a face schimb de date între ele, cu respectarea normelor privind confidențialitatea și protecția datelor, atât la nivel național (trans-sectorial), cât și la nivel transfrontalier.

“Această stare de fapt necesită o soluție generică și măsurabilă pentru interconectarea diferitelor sisteme. Construirea de punți comune între aplicații de consum de date și surse de date, cum ar fi Registre ale Comerțului, fără a interfera cu infrastructurile naționale existente, necesită o arhitectură federalizată inovatoare la o scară transfrontalieră, colaborativă, pan-europeană. Dezvoltarea unei astfel de arhitecturi — pentru a conecta registre și arhitecturi de e-Guvernare în diferite țări — este principalul obiectiv al proiectului TOOP. TOOP va lua în considerare cadrele legislative existente ale UE, precum și reutilizarea componentelor IT comune, dezvoltate de proiectul e-SENS și exploatate ca infrastructuri de servicii digitale (Digital Service Infrastructures) ale Connecting Europe Facility”, menționează sursa citată.

Proiectul TOOP va testa principiul “Once Only” pentru întreprinderile care desfășoară activități transfrontaliere.

TOOP are ca scop promovarea cooperării transfrontaliere între autorități și oferirea posibilității de control și de transparență în ceea ce privește operațiunile de afaceri la nivel transfrontalier.

TOOP are un buget de 8 milioane de euro, finanțat prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene. România este reprezentată în cadrul proiectului de către Institutul Național de Cercetare — Dezvoltare în Informatică — ICI București — coordonator național și Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) — partener.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × = 42