Proiectele in agricultura vor fi accesate mai usor daca fermierii isi comaseaza suprafetele

terenuri_agricole

“Avem încă foarte mulți fermieri care dețin suprafețe mici; trebuie să venim cu stimulente pentru a se asocia”, spune ministrul agriculturii.

Astfel proprietarii care arendează sau vând terenurile vor primi, pe lângă banii încasaţi de la agentul comercial care va prelua pământul în exploatare, şi sume suplimentare echivalente cu plata pe suprafaţă pentru fiecare hectar astfel cedat, guvernul încercând astfel să stimuleze comasarea terenurilor agricole.

Procesul de comasare din agricultura românească nu a cunoscut în ultimii ani progresul pe care ni l-am fi dorit, în condițiile în care avem 800.000 de aplicanți pentru plățile pe suprafață, care dețin între 1 și 5 hectare, a declarat miercuri ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferință privind strategia agricolă după orizontul 2020, organizată de Banca Mondială și Ministerul Agriculturii.

“Există în continuare în România foarte multe ferme mici și foarte mulți aplicanți care au suprafețe foarte mici. Dacă în 2008/2009 aveam undeva la 900.000 de fermieri care aveau între 1 și 5 hectare din cei un milion care depuneau cereri de plată pe suprafață, acum, după 6 ani de zile, vorbim de 800.000 de aplicanți din această categorie. Într-adevăr numărul de fermieri s-a micșorat pentru că probabil s-au comasat anumite exploatații agricole, dar nu semnificativ. Cred că aici trebuie să venim cu politici agricole, cu un anumit stimulent, dincolo de încercarea de a-i convinge să se asocieze și să producă pentru piață, iar PAC și politica națională oferă aceste posibilități”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că, începând din acest an, se va acorda o plată mai mare pe suprafață, un stimulent în cadrul plății redistributive, fermierilor care se asociază, respectiv celor care ies din categoria de 1-5 hectare și intră în cea de 5-30 hectare, iar din 2016 se va acorda o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile în vederea comasării.

“Din anul 2016 avem posibilitatea să acordăm o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenurile. Vor primi, pe lângă plata care li se cuvine pentru vânzare sau arendare, și o plată echivalentă cu plata pe suprafață pentru fiecare hectar care intră în acest proces. România a făcut deja o solicitare către Comisia Europeană pentru a muta o anumită sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a putea activa această măsură din 2016, care îi stimulează pe cei care vor să producă mai mult”, a spus ministrul Agriculturii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 18