În Germania tot mai multă energie electrică provine din surse regenerabile. În timp ce anul acesta a existat o cerere tot mai mică pentru curentul electric produs în centrale pe bază de cărbune, alternativele ecologice au beneficiat, bineînțeles, de un salt semnificativ. Din mai multe cauze.
Tranziția energetică din Germania a înregistrat progrese semnificative cel puțin în acest an. Instalațiile alternative de producție energie electrică au produs în 2017 cu 15% mai mult curent electric și a atins o pondere de 33% din totalul energiei produse în Germania, după cum anunță Asociația Federală pentru Economie Energetică (BDEW). Producția rezultată din huilă și cărbune brun a scăzut cu patru puncte procentuale pentru un total de 37%. Instalațiile pe bază de gaze naturale au avut o pondere de 13,1% din total (față de 12,5% în anul precedent), energia atomică a reprezentat în 2017 o cotă de 11,6% din total (13% anul anterior).
Administratorul BDEW, Stefan Kapferer, a declarat că, câștigător principal sunt în mod clar energiile regenerabile. Dacă această evoluție s-ar păstra și în anul 2018, atunci energiile regenerabile vor deveni numărul unu. Motivul pentru evoluția bună este dezvoltarea instalațiilor solare și eoliene. Printre altele 2017 a fost un an în care vântul a bătutu puternic. Rezultatul este că anumite instalații pe bază de cărbune au fost deconectate de la rețea.
Comparativ cu consumul de curent electric în Germania, energia din surse regenerabile vor avea o cotă de 36%, după prognozele întocmite de BDEW. Diferența față de față de cota de producție de 33% se explică prin exportul de energie electrică. De ani de zile Germania livrează cantități mari de energie electrică produsă din cărbune brun către țările vecine.
https://www.n-tv.de/wirtschaft/Anteil-von-Okostrom-steigt-auf-ein-Drittel-article20195266.html