Proprietățile vindecătoare ale plantelor, combinate în dulciuri fără zăhăr de o studentă din Cluj

Într-o lume invadată de alimente nesănătoase și dulciuri cu aditivi și coloranți care pot provoca o serie de probleme de sănătate, o studentă din Cluj inventează drajeuri care să poată fi consumate în siguranță de oameni, chiar și de către copii sau persoanele cu diabet, dar care să împrumute și o parte din efectele benefice ale unor produse naturale.

Jeleurile cu ulei de cuișoare și scorțișoară, despre care se știe că au proprietăți antibacteriene asupra cavității bucale sau drajeurile cu turmeric și afine, care au un conținut ridicat de antioxidanți, care ajută organismul să lupte mai eficient împotriva radicalilor liberi și astfel să protejeze corpul de efectele nocive ale unor elemente de care cu greu ne putem feri, cum ar fi stresul sau poluarea, au fost create și chiar premiate, la Cluj, de o tânără studentă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV).

Ioana Oprea studiază de trei ani la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentului, un domeniu relativ nou, dar care devine tot mai necesar în ultima vreme, unde tinerii învață, pe lângă procesele tehnologice din industria alimentară, și cum să combine diferite elemente pentru a îmbogăți nutritiv alimentele.

Tinerei îi place foarte mult să lucreze în munca de cercetare și s-a implicat deja într-o serie de lucrări de laborator, în urma cărora încearcă să pună în practică idei noi, măcar pentru piața noastră locală.

‘Nu lucrez niciodată fără un profesor coordonator de la USAMV. Sunt extrem de pasionată de tot ce ține de alimentație, de modalitățile în care putem să îmbunătățim alimentele, ce putem modifica la un aliment sau cum putem să integrăm unii compuși benefici în alimentația noastră’, a spus Ioana Oprea. Una dintre ideile puse în practică a fost crearea unor jeleuri care să conțină elemente naturale și care să aibă un ușor efect analgezic asupra cavității bucale. Ele ar putea fi astfel de ajutor în cazul persoanelor care au afte.

‘Jeleurile conțin ulei de cuișoare și ulei de scorțișoară. Am făcut teste în laborator cu aceste uleiuri pe microorganismul Candida albicans, care se știe că este responsabil de candidozele bucale și am demonstrat că au o activitate foarte bună antibacteriană. De asemenea, se mai cunoștea din literatura de specialitate, că eugenolul, care este o componentă a uleiului de cuișoare, are un ușor efect anestezic. Cuișoarele, de fapt, sunt folosite din cele mai vechi timpuri în domeniul îngrijirii cavității bucale’, a precizat Ioana.

Studenta a spus că ideea i-a venit din experiența ei personală, când a observat că din cauza aftelor mâncarea este dificil de mestecat. Având cunoștințele necesare, s-a gândit că o soluție mai bună de folosire a principiilor active ale celor două uleiuri ar fi combinarea lor într-un jeleu ușor de administrat și mai plăcut la gust.

O altă idee pe care a pus-o în practică a fost cea de a obține o bomboană cu gust plăcut, care în același timp să nu aibă conținut ridicat de zahăr și care să fructifice efectele benefice ale unor elemente naturale precum turmericul și afinele, care au un conținut ridicat de antioxidanți. Pe lângă faptul că aceste două plante sunt, în mod natural, și foarte bune colorante, iar contrastul dintre ele este unul extrem de plăcut, drajeul ar da o ‘altă viață’ consumului de afine, care este redus la doar o lună pe an, dar ar fi și o reclamă pentru turmeric, ale cărui calități sunt mai puțin cunoscute în România.

‘Eu acasă în bucătărie folosesc mult și turmericul, pe care am observat că nu îl cunoaște multă lume. Cei mai mulți știu de ghimbir, care face parte din aceeași familie de plante, dar de turmeric mai puțin. Ce are în plus acesta e că are un gust ușor picant și o colorație aparte, galben intens spre portocaliu. Ideea a fost că …. mie îmi plac foarte mult dulciurile, dar încerc să reduc cantitățile de zahăr pe care le consum. Există multe produse pe piață care nu au zahăr, dar în același timp ele poate conțin alte elemente cum ar fi coloranții artificiali. Asta a fost ideea la care m-am gândit, la un produs colorat, bun la gust și sănătos’, a spus Ioana. Ea s-a gândit să combine turmericul cu afinele, care ar aduce drajeurilor nu doar un contrast de culoare, ci și o dublare a proprietăților benefice. Drajeurile sunt făcute cu extract de stevie, iar ca bază a fost folosită maltodextrina care, fiind un poliglucid, se digeră într-un timp mai lung decât glucidele simple. Drajeurile conțin, de asemenea, pulbere de afine uscate la o temperatură scăzută.

‘Am făcut aceste drajeuri la rece, fără niciun tratament termic și pentru a reuși să le facem fără o mașină de presat am folosit ulei de cocos, care la 30 de grade este lichid, dar la temperatură normală este solid. Pentru a lega pulberile le-am încorporat în acest ulei de cocos, care dă și gustul cel mai pregnant al drajeurilor. În plus, antioxidanții din turmeric și afine sunt benefici pentru noi, pentru că ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi, care apar în organismul nostru din cauza unor factori externi pe care noi îi întâlnim în viața de zi cu zi, cum ar fi fumul de țigară, consumul de alcool, toxine pe care le luăm din unele alimente tratate sau din poluare, de care nu ne prea putem feri în zilele noastre. Este foarte important astfel să avem o viață sănătoasă și să consumăm plantele într-o formă cât mai apropiată de cea naturală. De aceea am încercat să fac aceste drajeuri’, a povestit Ioana.

Ea a testat aceste bomboane pe colegi, profesori, părinți sau nepoți, care s-au declarat mulțumiți de gust, însă produsul nu va ajunge curând pe rafturile unui magazin. La fel ca mulți alți studenți a căror creativitate se manifestă în proiecte pentru școală, concursuri sau examene, și ideea Ioanei va rămâne probabil în laborator, deoarece ar trebui întâi brevetată, ceea ce necesită alte studii, câțiva ani de răbdare și muncă și, nu în ultimul rând, bani. Și dacă s-ar trece totuși peste această etapă, brevetul nu garantează nimănui că ideea sa va fi preluată de un investitor.

Cu ideea drajeurilor cu turmeric și afine Ioana a câștigat premiul I la ‘Simpozionul științific studențesc’ al USAMV din Cluj-Napoca din acest an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 × 1 =