Provocare, avem 10 mil de euro, intre un drum Sustiu Moneasa sau proiecte sociale, ce ati face?

Snapshot 2014-10-22 19-02-03

Un comunicat oficial al domnului Dacian Foncia, consilier judetean, care are un punct de vedere ce i-l public cu placere, ne va provoca la o decizie de a alege intre un proiect de investitii intr-un drum ce ar lega Sustiu de Moneasa sau proiecte sociale cu 10 milioane de euro disponibili in aceste directii.

Cu cateva luni in urma, Cornel Popa, şeful CJ Bihor, preciza că nu este împotriva inelului metropolitan dorit de primarul Ilie Bolojan, dar nu se poate face din fonduri transfrontaliere Hu-Ro, aşa cum doreste primarul oradean ratzoindu-se:”Este vorba despre un drum de 7,5 kilometri, centura, iar 16 milioane de euro este o sumă acoperitoare. Sunt cel puţin cinci proiecte mai importante decât drumul Şuşti – Moneasa”. In replica, reacţionează si Cornel Popa insistand ca drumul nou, Şuştiu – Moneasa, nu concurează, de fapt, cu proiectul inelului metropolitan. „Cine îmi explică mie că nu va aduce dezvoltare? Sunt lucruri total diferite şi se promovează pe proiecte total diferite. Oricât aş vrea să promovez centura acum, nu o pot promova pe Hu-Ro! si sunt convins  că drumul Şuşti – Moneasa ar aducea lumea „din pustă” spre zona montană a Bihorului”.

Snapshot 2014-10-22 18-56-22

 

IVOLINE fiind un cotidian de business trateaza subiectele ca atare, fara sublinierea unor efecte politice colaterale, si ca atare  va redam mai jos si punctul de vedere pe tema, al consilierului judetean Dacian Foncia, un reputat profesionist in medicina romaneasca: ” Cred că românii sunt blestemaţi de istorie să-şi ducă aurul în munţi, mai demult de frica invadatorilor, acum pentru a fi invadaţi de turişti. Consiliul Judeţean încearcă să risipească 10 milioane euro pe un drum în munţi, într-un proiect, ni se spune, strategic pentru bihoreni şi eligibil în programul HU-RO.

34044237-p-590_450

Din poziţia de preşedinte al Comisiei pentru Protecţie socială, susţin cu tărie că se risipesc bani fără vreun impact major asupra traiului semenilor noştri. Singura reuşită va fi că pe Google Maps se va bifa corect că drumul Şuştiu-Moneasa este asfaltat; în rest, poate se vor fura mai uşor lemne cu camioanele şi, în cel mai fericit caz, va mai creşte preţul terenului pentru cabane pe acest traseu. Asa cum v-am obisnuit, continuarea o gasiti dupa un zambet scurt….

—————————————————————————————————————————————————-

regular_smile….Aflata in statiune, la tratament, Bubulina ii trimite lui Bula o telegrama cu urmatorul continut:

– Rezultatele tratamentului sunt formidabile. In trei saptamani am slabit la jumatate.

Sa mai continuu?

– Inca trei saptamani!, soseste prompt raspunsul.

—————————————————————————————————————————————————

Un coleg din Consiliu mă întreba, atunci când îi spuneam că nu voi vota proiectul, dacă interesul pentru oamenii care trăiesc în acea zonă este inferior faţă de orădeni sau ceilalţi locuitori ai judeţului. Răspunsul e simplu: suntem mult prea săraci pentru a accepta să îngropăm 10 milioane euro în munţi. Eu unul am puterea, răspunderea şi datoria de a spune “nu”.
A 20-a parte din aceşti bani ar putea rezolva problema asistaţilor social de la Cighid, pe care CJ trebuie să-i evacueze urgent, fiind somat în acest sens, în repetate rânduri, de către actualii proprietari. O altă zecime ar putea da naştere unui stabiliment medical al asistenţei sociale din Bihor. A 20-a parte ar putea fi destinaţi tinerilor cu probleme de dependenţă – fenomen într-o creştere alarmantă, ce devine un pericol social.

De ce să nu gândim un proiect strategic de a atrage medici în oraşele şi satele Bihorului? Sunt 10 milioane euro cu care putem garanta o îngrijire medicală adecvată generaţiilor viitoare. Apropo, se poate face şi turism medical în Bihor – un lucru foarte serios, ce-i drept, nu în munţi, şi pentru care nu trebuie asfaltat niciun drum.

Trebuie să preţuim zestrea naturală a Bihorului, dar nu avem dreptul să “împodobim” brazii cu asfalt de 10 milioane euro în detrimentul unei populaţii tot mai sărace şi mai bolnave. Păsările vor cânta la fel şi peste 5, 10, 15 ani pe traseul Şuştiu-Moneasa, dar acum priorităţile sunt cu totul altele pentru bihoreni. Şi prea de demult şi prea de multe ori au fost stabilite “strategic” fără voia lor”.

Dacian Foncea

consilier judeţean

 

 

 

Dar de fapt unde duce drumul mult disputat, ce este si ce se vrea statiunea Moneasa?

Cateva repere ce tin de recorduri:

– MONEASA este statiunea nr 3 in lume conform rapoartelor OMS pentru bioclimatul exceptional, a doua dupa binecunoscuta statiune SAINT MORITZ, detalii aici.

Statiunea-Moneasa

– MONEASA era statiunea preferata a imparatului Austriei care venea de la Wiena calare, azi ar veni cu avionul pina la Oradea si apoi cu masina, mai multe, aici.

Franz_Joseph_of_Austria_young

– MONEASA dispune de circa un an de singura clinica de tratament in regim stationar de OZONOTERAPIE din estul european, despre care aflati mai mult aici.

neoklinik

 

In continuare o descriere preluata de pe site-ul statiunii. Statiunea Moneasa se afla la o distanta de circa 110 km de Arad (si pe noul drum la circa 80 de km de Oradea-nota Ivoline) si este locul ideal pentru sfarsit de saptamana sau un concediu intreg, indiferent de anotimp. Statiunea dispune de terenuri de tenis sau de baschet; vara acestea pot fi inchiriate. Iarna, daca depunerea zapezii, statiunea devine de basm, fiind un loc linistit in care te poti relaxa cu familia.

Supranumita “Perla Muntilor Apuseni”, Moneasa este situata intr-o mica depresiune, la poalele muntilor Codru-Moma, la altitudinea de 280 metri. Piscurile muntoase din jur se inalta pana la altitudini de 1.000 de metri. Statiunea este cunoscuta inca de pe vremea romanilor pentru apele termominerale de aici, care au temperatura de 25 – 32 de grade si sunt bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, cu certe proprietati curative.

In secolul XVII, regiunea in care este situata statiunea a fost cucerita de otomani, care insa au plecat de aici dupa infragerea de la Viena, parasind inclusiv Cetatea Deznei, situata la o distanta de 10 km. In 1835, “Descrierea geografica a comitatului Arad” mentioneaza pentru prima data folosirea apelor termominerale din regiune. Intr-un raport din 1854 sta scris ca statiunea a fost vizitata de 27 de vilegiaturisti.

In anul 1886 localitatea Moneasa a primit titlul de statiune balneara. Traseele turisice din zona statiunii se intind pe Muntii Codru-Moma. Aici se mai poate vizita si Pestera Liliecilor (aflat la distanta de o ora de mers pe jos), Cariera de Marmura (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute) Grota Ursilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervatia de nuferi, Varful Izoi, Stanca Laptelui, Tinoasa, Platoul Carstnic, Cetatea Deznei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

49 − 44 =