Reprezentanţii Prysmian, fabrica ce produce un sfert din fibra optică de pe piaţa europeană, spun că România este una din cele mai avansate ţări în ceea ce priveşte extinderea reţelei de fibră, judeţul Olt fiind „element cheie” al strategiei de viitor pentru grupul european.
Prim-vicepreşedintele Telekom Business din cadrul Prysmian, Philippe Vanihle, spune că fabrica pe care grupul italian a deschis-o, săptămâna trecută, la Slatina, va produce aproximativ 25% din fibra optică pe de piaţa europeană, facilitatea de producţie din judeţul Olt fiind un element cheie al strategiei de viitor a Prysmian Group.
Vanihle a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că piaţa telekom este una care continuă să se dezvolte, România fiind una dintre cele mai avansate ţări în ceea ce priveşte extinderea reţelei de fibră optică.
„Piaţa telecom se mişcă. În prezent pentru cele şapte miliarde de oameni din lume, sunt aproximativ 10 miliarde de dispozitive interconectate. Toţii analiştii spun că, până 2020, aceste 10 miliarde vor deveni 50 de miliarde. Asta înseamnă că trebuie să conectăm aproximativ 10-15 miliarde de dispozitive pe an, în următorii ani. Întrebarea este nu dacă voi fi pregătiţi pentru asta, ci cum să ne pregătim. Dacă suntem o comunitate de afaceri sau o companie, trebuie să fim pregătiţi pentru această «revoluţie» a lumii. Ca să fii pregătit, pentru o comunitate, înseamnă să ai infrastructură, iar infrastructura începe cu un o reţea de fibră optică bună. Toate ţările din lume sunt ocupate cu acest lucru, sunt clienţii noştri. Unele ţări se mişcă repede, altele nu. România, în Europa, este un exemplu, pentru că România este una dintre cele mai avansate ţări în ceea ce priveşte extinderea reţelei de fibră optică”, a declarat prim-vicepreşedintele Telecom Business din cadrul Prysmian.
Philippe Vanihle spune că următoare etapă în dezvoltarea infrastructurii de fibră optică este reprezentată de reţeaua 5G, iar Prysmian Slatina va putea să livreze infrastructura necesară pentru dezvoltarea acestei reţele.
„Noi, europenii, Prysmian, trebuie să ne gândim cum ne vom comporta în această piaţă. Astăzi, suntem lideri, iar din această postură lucrăm pe trei paliere. În primul rând, vom vrea să avem cel mai bun cost posibil pentru produsele noastre, pentru a putea să intrăm în competiţie cu toată lumea – chinezi, japonezi, americani. De asemenea, vrem să avem destulă capacitate de producţie pentru a merge cu trendul pieţei, care este în creştere, pentru a nu ne dezamăgi clienţii. Piaţa, în prezent, este de 450 de milioane de kilometri de fibră optică, în fiecare an. Vă puteţi imagina asta? Această piaţa avea doar 100 de milioane de kilometri, în 2011, la vârful aşa-numitei «bule a internetului». Acest lucru înseamnă că lumea investeşte în infrastructura cu fibră optică”, a mai spus reprezentantul Prysmian, Philippe Vanihle.
Pentru a-şi păstra poziţia de lider, Prysmian lucrează la inovaţie pentru a fi pregătită de următoarea evoluţie: 5G.
„5G vine pentru tehnologia mobilă şi trebuie să fim pregătiţi. Vin automobilele autonome şi trebuie să fim pregătiţi. Aceste lucruri nu sunt posibile fără o reţea bună de fibră optică”, a mai declarat reprezentantul grupului italian.
El a adăugat că Slatina este elementul cheie al strategiei Prysmian pentru viitor.
„Nu avem nevoie de Slatina doar pentru costuri, nu doar pentru capacitatea de producţie, avem nevoie de Slatina pentru inovaţie şi dezvoltare. Trebuie să devină şi mai mult un centru de excelenţă, de nivel mondial, în piaţa fibrei optice. În prezent, Slatina este cea mai mare fabrică de fibră optică din Europa, în mod clar. O să continuăm investiţiile în utilaje, în extinderea facilităţii de producţie. De asemenea, investim foarte mult în resursele umane, în know-how şi vom continua să investim pentru că această fabrică va fi un centru mondial de excelenţă. (…) Această fabrică va produce aproximativ 25% din fibra optică pe de piaţa europeană, ceea ce înseamnă că un cablu din patru, care se regăseşte în Europa, va fi produs aici. Acest aspect ar trebui să vă facă să vă daţi seama despre ce planuri avem cu fabrica din Slatina”, a conchis Philippe Vanihle.
Cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa a fost lansată, săptămâna trecută, la Slatina, de către oficialii Concernului Prysmian. Noua unitate se află în Parcul Industrial Slatina.
Această nouă fabrică face parte din seria investiţiilor Grupului Prysmian în fabrici de cabluri de fibră optică şi electrice, în valoare de 250 de milioane de euro pe o perioadă de trei ani, la nivel global. Cu o capacitate anuală de producţie de peste 8 milioane de kilometri de cablu de fibră optică, fabrica din Slatina este una dintre cele mai mari de acest tip şi utilizează cele mai avansate tehnologii industriale şi know-how, oferindu-i capacitatea de a răspunde cererii tot mai mari de cabluri optice la nivel mondial, pentru implementarea de noi reţele de telecomunicaţii de mare viteză.