PSA confirmă achiziționarea Opel cu suma de 2,2 miliarde de euro

Producătorul auto francez PSA Peugeot Citroen a acceptat să achiziționeze Opel, divizia europeană a General Motors (GM), într-o tranzacție evaluată la 2,2 miliarde de euro, care va crea al doilea mare producător auto european, transmit Reuters, BBC și Bloomberg.

Tranzacția ar urma să genereze economii anuale de 1,7 miliarde de euro până în 2026, iar subsidiara Opel să genereze o marjă de profit de 2% până în 2020 și de 6% până în 2026, se arată într-o declarație comună publicată luni de GM și PSA.

Combinarea grupului PSA cu Opel și brandul său britanic Vauxhall va crea al doilea mare producător auto din Europa, în urma grupului german Volkswagen, și înaintea alianței Renault-Nissan.

Acordul include și subsidiara de finanțare a operațiunilor GM, iar 50% din acțiunile acesteia vor fi achiziționate de BNP Paribas SA cu aproximativ 450 de milioane de euro.

“Suntem încrezători că redresarea Opel/Vauxhall va accelera semnificativ cu sprijinul nostru”, a afirmat șeful PSA, Carlos Tavares.

În urma tranzacției, PSA va controla 16% din piața auto europeană, fiind depășită doar de grupul german Volkswagen, cu o cotă de piață de 24%. Entitatea combinată va putea produce anual cinci milioane de vehicule.

PSA va prelua 12 facilități de producție, care au aproximativ 40.000 de angajați.

Pe fondul temerilor privind concedierile, Carlos Tavares a promis că va menține actualele angajamente ale GM față de angajați.

Statul francez deține o participație de 14% în Peugeot și are două locuri în Consiliul de Administrație, în urma acordării unui pachet de asistență financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deține 14% din acțiunile producătorului auto francez.

Deja, PSA și GM sunt implicate în câteva proiecte comune în Europa. GM și PSA produc în comun SUV-uri și minivan-uri, după tentativa de constituire a unei alianțe care a eșuat în 2013, în urma deciziei GM de a-și vinde participația pe care o deținea la grupul auto francez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 2 = 8