Puerto Rico cere insolvența

Este pentru prima dată în istorie când un teritoriu al SUA declară falimentul. Peste 100 de miliarde de euro datorii pun presiune asupra statului. Investitorii și guvernul sunt disperați.

Au existat câteva falimente spectaculoase în SUA. În anul 2008 banca Lehman Brothers s-a prăbușit și a tras după sine aproape tot sistemul financiar global. În anul 1994 județul californian Orange County a cerut insolvența și a creat panică pe piețele de obligațiuni. În anul 2013 metropola producătoare de mașini, Detroit, a intrat în faliment ca urmare a datoriilor în valoare de 18 miliarde de dolari adunate.

Peste 60 de orașe și județe din SUA au ajuns să nu își mai achite datoriile, începând cu anii 50 și până în prezent. Dar niciodată nu s-a întâmplat ca un stat american sau un teritoriu să falimenteze. Puerto Rico sparge gheața. Miercuri, colonia americană a înaintat o cerere de insolvență în fața unui tribunal american. Guvernul nu a mai văzut nici o altă cale de a ține criza datoriilor sub control, care afectează de ani de zile statul caraibian.

În ziua precedentă au apărut primii creditori cu planuri de acțiuni judecătorești împotriva statului Puerto Rico, după ce o perioadă de protecție a expirat. Asfel că începe un nou capitol al istoriei financiare americane, cu final deschis pentru investitori și piețele financiare.

De aproape un deceniu domnește pe insulă o criză financiară acută. Șomajul se situează la peste zece procente. Din vară un corp de control format din experți guvernamentali americani veghează asupra finanțelor din Puerto Rico. Un declanșator al declinului a fost criza financiară: din anul 2007 guvernul a trebuit să își facă tot mai multe datorii prin faptul că, creșterea economică a încetinit. Fatal a fost, de asemenea, faptul că obligațiunile din Puerto Rico au fost subvenționate fiscal de guvernul american, ceea ce a sporit popularitatea lor printre investitori și a permis locuitorilor de pe insulă să trăiască peste capacitatea lor economică.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Puerto-Rico-meldet-Insolvenz-an-article19823093.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 34