Putere de cumpărare pentru nemți

BDST-allgemein-3Nemții au avut anul acesta semnificativ mai mulți bani în portofele decât anul trecut. Puterea de cumpărare nu a mai crescut atât de puternic din anul 1992. Cifrele arată care industrii și ramuri au fost cele mai profitabile.

Consumatorii germani pot să se bucure de cea mai mare creștere a puterii de cumpărare din anul 1992 și până în prezent. În primele trei trimestre ale acestui an slariile reale au crescut în medie cu 2,5% peste nivelul anului precedent, după cum anunță Biroul Federal de Statistică. Dacă tendința de dezvoltare se menține, ceea ce se pare că se întâmplă, recordul anterior din anul precedent va fi depășit.

Susținut de o inflație redusă și o bună dezvoltare a salariilor, așa-numitul index real al Biroului Federal de Statistică s-a situat în anul 2014 la un nivel de 1,7%. După reunificare indexul a fost mai mare doar în anul 1992, la un nivel de 4,9%, cu toate acestea, valorile nu au fost comparabile unu la unu, iar statisticienii au utilizat din 2007 o altă metodă de determinare.

Salariile au crescut puternic potrivit statisticilor în primele nouă luni ale acestui an, în medie cu 2,8%. În contrast, prețurile de consum au crescut doar minim cu 0,2%. Astfel că rămâne în continuare un surplus real de 2,6% în buzunarele nemților, aspect determinat prin calcule exacte, iar după rotunjiri și aplicarea unor marje de eroare, putem spune că nemții au avut anul acesta cu 2,5% mai mulți bani în buzunare decât anul trecut.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/2015-brachte-dickes-Kaufkraft-Plus-article16618121.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =