Puterea de cumpărare din Germania crește puternic

Prețurile de consum au crescut, dar salariile au crescut mai puternic. Puterea de cumpărare a germanilor a crescut din nou și în 2016. Cei cu venituri reduse profită cel mai mult. Dar se întrevede finalul acestor creșteri substanțiale.

Puterea de cumpărare din Germania a crescut pentru al treilea an consecutiv. Motivul este rata redusă a inflației. Salariile reale au crescut cu 1,8%, anunță Biroul Federal de Statistică, confirmând o estimare anterioară. În anul 2015 creșterea s-a situat la 2,4%, iar în 2014 la 1,9%.

Renumerațiile au crescut anul trecut cu 2,3%, în timp ce prețurile de consum au crescut cu doar 0,5% datorită energiei mai ieftine. Iar diferența se simte în salariile reale. În anul 2016 au câștigat mai bine în special angajații cu venituri sub medie, creștere pusă de unii experți pe seama majorării salariului minim. Astfel că unii angajați au primit cu 3,1% mai mulți bani, iar unele domenii au înregistrat creșteri salariale chiar și de 3,6% .

Au existat diferențe între creșterile resimțite în estul și vestul Germaniei. În timp ce salariile au cresct în medie cu 2,9% în est, la polul opus creșterea a fost de doar 2,2%. În comparație între diferite ramuri ale economiei, cea mai ridicată creștere brută s-a înregistrat în industria ospitalității, cu 3,5%.

Rata inflației a început să ia amploare din luna decembrie 2016, ceea ce poate reprezenta sfârșitul creșterilor reale de salarii. În trimestrul patru al anului trecut creșterea nominală a veniturilor a măsurat 2,3%, iar rata inflației 1,1% – de unde reiese o creștere reală a salariilor cu 1,2%.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kaufkraft-in-Deutschland-steigt-deutlich-article19759731.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − = 84