Puterea eoliană a Marii Britanii amenințată de fenomenul Brexit

Sectorul energetic din Marea Britanie poate să se uite cu speranță către viitor, în special zona de coastă a Scoției oferă un potențial masiv pentru parcuri eoliene offshore. Dar procesul de ieșire a țării din Uniunea Europeană conduce tot mai mult la incertitudine și ar putea încetini dezvoltarea.

Coaste lungi, vânt puternic – poziția geografică a Marii Britanii este o locație ideală pentru amplasarea de centrale eoliene. Companii germane și europene au investit în trecut cu mare stil în piața britanică de energie. Dar acum nimeni nu poate vedea în ce fel vor colabra pe viitor oficialii de la Londra cu autoritățile de la Bruxelles. În cel mai rău caz, investitorii străini ar putea pierde accesul pe piață.

Decizia de părăsire a uniunii a condus deja la o incertitudine generalizată printre investitorii străini, spune Joachim Schleich, profesor pentru economie energetică la Grenoble École de Management. Siemens a anunțat la scurt timp după votul Brexit de anul trecut că va renunța în primul rând la investiții noi în centrale eoliene, dar și-a revizuit această decizia puțin mai târziu. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Siemens Games, subsidiara responsabilă de energie eoliană a concernului confirmă faptul că incertitudinea provocată de Brexit va avea efect asupra deciziilor luate de companie. Marea Britanie este pentru ei o importantă piață de energie offshore și va rămâne la fel și în continuare.

Chiar și furnizorul portughez de energie, Energias de Portugal, a luat o pauză de la investiții în proiecte eoliene din Scoția. Richard Slark, expert în energie eoliană la firma finlandeză de consultanță Pöyry, estimează că vom vedea o pauză de doi-trei ani în dezvoltarea de proiecte de anvergură în acest domeniu, până se va clarifica relația pe care Marea Britanie o va avea în viitor cu Uniunea Europeană. Vatenfall în schimb finanțează în continuare o investiție de aproximativ 330 de miloane de euro într-un parc eolian în orașul scoțian de coastă, Aberdeen.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Britischer-Windkraft-droht-Brexit-Flaute-article20017362.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

38 − = 34