Putin amenință Europa

8832153

Putin amenință Europa
Iarna se apropie, iar disputa gazelor dintre Ucraina și Rusia este încă nerezolvată. UE analizează acum impactul unei posibile suspendări a livrărilor. Cu toate acestea, Rusia anunță că va reduce livrările.

Imediat înainte de summit-ul planificat pe tema crizei din Ucraina, Rusia și Germania au înăsprit tonut. Președintele rus Vladimir Putin amenință Europa cu o ajustare a livrărilor de gaze. Cancelarul german Angela Merkel a invitat Rusia la punerea în aplicare a unui plan de acord pentru stabilizarea zonei din estul Ucrainei. În același timp, UE a analizat consecințele opririi livrărilor de gaze pentru europeni.

Rusia amenință cu o reducere a livrărilor de gaze spre Europa dacă va tăia aprovizionarea conductelor Ucrainiene. Putin a spus însă, într-o vizită de a sa la Belgrad că speră să nu se ajungă acolo. S-a stabilit în anul 2008 că partenerul ucrainean să nu tragă gaze din sistemul de livrare fără a avea un permis special din partea autorităților de export, astfel că volumele vor fi reduse în consecință, iar restul va fi considerat furt, spun rușii.

Potrivit sondajului UE, o sistare totală a livrărilor va pune mari probleme în cazul unor țări membre UE. Cele mai afectate țări vor fi Bulgaria, Finlanda și Estonia. În cel mai rău caz, oprirea imediată a livrărilor pentru timp de șase luni ar crea un decalaj de 40% în necesarul de energie și acesta ar cuprinde de asemenea și România și țările din regiunea Baltică. Comisarul pentru energie al UE, Gunther Oettinger, a spus că nu se așteaptă ca lucrurile să evolueze în acest sens. Cu toate acestea, UE trebuie să fie pregătită. Un scenariu mult mai probabil este că Ucraina să suporte deficitul prin centralele proprii și să livreze gazul către vest.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Putin-droht-Europa-mit-Gas-Drosselung-article13796071.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 10 =