PUTIN & ROSNEFT

  • AFP_EastNews-rosneftRosneft și Putin

Rosneft finanțează visul olimpic al lui Putin și asigură pentru Rusia controlul asupra unor materii prime esențiale. Dar acum grupul se întoarce către propriul trecut.

Până acum Gazprom este probabil cea mai cunoscută companiei rusească la nivel mondial. Aceasta aduce aminte de un animal simbolic pentru Rusia, ursul. Ursul este de asemenea un animal periculos, cu o putere necontrolabilă, dar emană totodată și o căldură plăcută. Cu ani în urmă un alt grup era deja pe drumul de a deveni și mai cunoscut. Acest grup poate fi de ajutor în politica de capitalism de stat dusă de președintele rus Vladimir Putin, iar acest grup poate face favoruri pentru președinte. Dezvoltarea grupului ar asigura controlul tot mai strict al Kremlinului asupra materiilor prime de importanță strategică, dar și parteneriate profitabile cu companii străine. Grupul acesta se numește Rosneft.

 

Rosneft a devenit între timp cea mai mare companie petrolieră tranzacționată public, din lume. Deține recordul de producție de petrol, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în ultimul an aceasta situându-se la valoarea de 10,5 milioane de tone pe zi. Iar acestor cifre doar Arabia Saudită poate face concurență. Dar Rosneft nu se ocupă doar cu foraj. Se dezvoltă și pătrunde, de asemenea și în comerțul cu petrol și gaze naturale. Pe plan intern grupul a semnat deja cu gigantul de stat în furnizarea de electricitate, Inter RAO, un contract privind livrarea de gaze naturale pentru următorii 25 de ani și pentru o valoare de 80 de miliarde de dolari.

 

În străinătate Rosneft a format alianțe strategice. Rosneft a acceptat o alianță pe termen lung cu compania chineză petrolieră de stat, CNPC, care include, de asemenea, o exploatare în comun a câmpurilor de gaze din Siberia de Est. Gazprom, cu toate acestea, se află în negocieri de 7 ani cu China, fără a avea succes în adoptarea unor prețuri pentru gaze. Rosneft vede o șansă în Asia și lucreză în spatele scenei de la Kremlin, și va deturna probabil destul de curând monopolul Gazprom pentru exporturile prin conducte.

 

http://www.zeit.de/wirtschaft/2014-01/rosneft-russland-putin-gasprom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − 41 =