Qatar a devenit acționar în Rosneft

În directoratul companiei Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei, se regăsesc personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece.

Un trader bătăios de materii prime cu o avere de miliarde de dolari şi o naţiune aflată în centrul unei furtuni politice din Orientul Mijlociu se vor alătura boardului Rosneft, cel mai mare producător de petrol al Rusiei.

Acolo se vor simţi ca acasă, printre directori experimentaţi într-ale intrigii politice şi luptelor fără mănuşi, scrie Bloomberg.

În directoratul companiei, care pompează mai mult petrol decât oricare companie listată, figurează personaje cu trecuturi din cele mai diverse şi colorate, de la veterani ai giganţilor petrolieri BP şi Exxon Mobil la războinici, la propriu, din Războiul Rece, ca Mattias Warnig, agent al temutelor servicii de securitate est-germane Stasi, şi Igor Secin, fost translator în Armata Roşie şi aliat din vremuri de demult al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Astăzi, lor li se vor alătura CEO-ul de la Glencore Ivan Glasenberg, arhitectul celui mai mare trader de materii prime din lume, despre care până nu demult se spunea că se îndreaptă spre default, şi Faisal Alsuwaidi, care a ajutat la trans­formarea Qatarului dintr-o naţiune măruntă într-o forţă mondială a expor­turilor de gaze naturale. Alsuwaidi este în prezent preşedintele pe cercetare şi dezvoltare al fundaţiei nonprofit Qatar Foundation. Nou-veniţii urmează achiziţiei a aproape 20% din Rosneft, anul trecut, de către Glencore şi fondul suveran de investiţii al Qatarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − = 76