Qatar comandă Eurofighter

Un client major din regiunea Golfului Persic provoacă entuziasm în industria europeană de armament: Qatar manifestă interes pentru avioane de vânătoare. Ministrul Britanic al Apărării, Michael Fallon, deschide drumul pentru un acord care ar putea asigura viitorul Eurofighter.

Emiratul arab Qatar și guvernul Marii Britanii au convenit pentru vânzarea a 24 de avioane de vânătoare de tip Eurofighter “Typhoon”. Marea comandă planificată pentru industria europeană de armament implică un volum de mai multe miliarde de dolari. Detaliile financiare ale înțelegerii nu au fost dezvăluite.

Profitor principal este concernul britanic de armament, BAE Systems. Contractul de export ar deschide posibilitatea ca producția Typhoon să continue în Marea Britanie. BAE Systems este implicat în construcția Eurofighter printr-un consorțiu format împreună cu Airbus și spaniolii de la Leonardo.

Britanicii au avertizat că s-ar putea să sisteze în 2019 construcția avionului militar datorită lipsei de noi comenzi. Observatorii spun că tranzacția conține și factori politici: condițiile politice din Golf sunt tensionate de luni de zile.

Guvernul de la Doha (capitala Qatar-ului) se află în dispută cu vecinii săi din Golful Persic. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul acuză Qatar-ul că sprijină terorismul și de aceea au impus o blocadă. Emiratul se află pe o insulă în apropiere de coasta Arabiei Saudite și este în mare măsură deconectat de la toate sursele sale de aprovizionare. Numeroase state din regiune cumpără armament în ultima perioadă.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Katar-bestellt-Eurofighter-article20038104.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =