Rachetă cu 104 sateliți la bord

Niciodată o rachetă lansată de la sol nu a purtat atât de mulți sateliți pentru a fi plasați pe orbita terestră. Cascadoria aparține Indiei. Dar cine se uită atent nu mai este deloc surprins.

Este pentru prima dată în istorie când o rachetă transportă atât de multe la bord: racheta purtătoare de tip PSLV a decolat miercuri dimineața de la stația spațială indiană din Sriharikota, având la bord 104 rachete. Majoritatea dintre aceștia sunt minusculi și câtăresc poate 1-2 kilograme. La scurt timp mai târziu sateliții au fost plasați pe o orbită terestră la 500 de kilometri de suprafața Pământului. O misiune-etalon pentru industria spațială indiană și clienții lor din multe țări, precum Israel, Olanda, Elveția sau SUA.

Racheta purtătoare PSLV, prescurtare de la “Polar Satellite Launch Vehicle” este animalul de povară pentru autoritatea indiană de zbor spațial – ISRO. Chiar dacă ea poate transporta doar 1,4 tone în spațiul cosmic și chiar dacă indienii o rezervă în special pentru lansarea propriilor sateliți, ea poate transport la cerere și contra cost și alte tipuri de sateliți către spațiul cosmic. În urmă cu mai bine de o jumătate de an au plasat și satelitul “Biros” pe orbită, dezvoltat de Centrul German pentru Tehnologie Aeriană și Spațială, care are capacitatea, spre exemplu, de a detecta incendii forestiere.

De data aceasta majoritatea satelitiților au provenit de la “Planet”, o firmă din SUA, care realizează fotografii ale planetei din spațiul cosmic. Compania a încredințat PSLV cu 88 de nano-sateliți, fiecare dintre aceștia cântărind fix cinci kilograme. Acestea ar trebui să facă parte dintr-o constelație formată din fix 100 de asemenea sateliți, pentru a face fotografii regulate planetei Pământ. Este cea mai mare flotă de sateliți lansați simultan pe orbită, scriu americanii pe site-ul lor.

http://www.n-tv.de/wissen/Rakete-startet-mit-104-Satelliten-an-Bord-article19703428.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × = 2