Raed Arafat: Şocul cel mai mare a fost când pompierii mi-au arătat unde i-au pus pe cei decedaţi

image-2015-10-31-20546641-0-parintii-lui-andrie-club-colectiv-mare

“Pentru mine, pe teren, şocul era cel mai mare când mi-au arătat pompierii unde au pus cei decedaţi. I-au pus undeva mai izolat, să nu fie la vedere, şi fiecare care nu reuşea resuscitarea şi era declarat decedat era adus în zona respectivă. Şi era ceva chiar un impact foarte dur şi arăta care este dimensiunea tragediei”, a povestit Raed Arafat.

“Al doilea lucru – când am început să mergem cu domnul ministru în spitale şi am intrat la Floreasca şi am văzut acolo – acolo au ajuns 56 de persoane, pentru că pe lângă ce au dus ambulanţele, au fost duşi foarte mulţi cu maşini particulare, cei care au avut leziuni mai puţin grave (…) am văzut la Floreasca cum se lucra. Şi pot să spun că acolo am văzut colegii care au venit de acasă (…) Am găsit studenţi voluntari, am fost abordat de studenţi că noi aici vedem acum că lucrurile se stabilizează, unde mai e nevoie de noi, unde să mergem? Adică a fost o solidaritate şi a fost un mod de reacţie extraodinar”, a subliniat secretarul de stat Raed Arafat.

Timpii de reacţie

“Primele echipaje au fost acolo în 11 minute de când a sunat telefonul la pompieri. Adică de când a ajuns apelul la pompieri, în 11 minute au fost primele echipaje acolo şi de la ambulanţă. Au fost cam în acelaşi timp, la şi 43 de minute. Deci nimeni nu poate să vină să spună că au fost 30 de minute – 40 de minute de când au venit. Normal că pentru cei care sunt la faţa locului timpul se dilată total, deci un minut poate să fie simţit şi ca 2, şi ca 3, şi ca 4 pentru cei care sunt sub stresul situaţiei acolo.”

“Ne trebuie pompieri, prevenire care să aibă dinţi”

Raed Afarat despre sancțiunile ce ar trebui aplicate de pompieri Anul acesta a fost modificată legea privind apărarea împotriva incendiilor. S-au înăsprit amenzile, iar dacă proprietarii de cluburi trec peste ceea ce spun pompierii, îşi asumă răspunderea penală.
Când aceste noi reguli au fost dezbătute, Raed Arafat a folosit exemple de tipul dezastrului din clubul Colectiv.

“Pentru că sesizam bine noi că ceva nu-i în ordine. Ştiam că – eu le ziceam pompierilor că ne trebuie pompieri, prevenire care să aibă dinţi, adică să aibă impact, pentru că dacă te duci acolo, dai o amendă de 1.500 de lei şi pleci, la un club care face pe noapte nu ştiu cât şi el continuă să funcţioneze, şi dacă te mai duci după o lună şi mai dai încă o amendă, nu faci absolut nimic”, subliniază Raed Arafat.

Pentru înăsprirea pedepselor a fost pregătită şi o hotărâre de guvern.

Potrivit jurnalistului Adelin Petrişor, Armata Română a pierdut în 13 ani de campanie în Afganistan 23 de militari. În clubul Colectiv au murit 27 de oameni.


• Antifonarea în clubul Colectiv nu s-a făcut cu materiale cu proprietăţi ignifuge, spun experţii
• Ultima speranţă, stinsă la morgă. Familiile au fost să identifice victimele incendiului de la clubul Colectiv
• Presa internaţională, după tragedia din clubul Colectiv: România este în doliu
• Doi chitarişti ai trupei “Goodbye to Gravity” au murit în incendiul din clubul Colectiv
• Lacunele legislaţiei. Un club poate funcţiona pe baza unei declaraţii pe propria răspundere
• Bilanţ negru după incendiu: 27 de morţi, 155 de răniţi în spitale. K. Iohannis: E de neimaginat că în acel spaţiu au fost atâţia oameni
• Ministrul Sănătăţii: Avem suficient sânge în acest moment. Donatorii sunt rugaţi să doneze şi săptămâna viitoare
• Mărturii din clubul morţii: oameni care ardeau de vii, aer irespirabil, întuneric
• Primăria Bucureştiului sprijină familiile îndoliate în urma tragediei de la clubul Colectiv
• Colegiul Psihologilor din România oferă asistenţă gratuită victimelor incendiului din clubul Colectiv şi rudelor acestora
• Incendiul din clubul Colectiv, cel mai grav produs în lume în ultimii doi ani
• Guvernul declară 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie zile de doliu naţional pe teritoriul României
• Club transformat în iad. “Ziua în care vom muri”, prima melodie de pe albumul lansat de trupa rock la Club Colectiv
• Răzvan Brăileanu, mărturii din clubul morţii: În momentul în care am ieşit, nu am văzut decât foc
• Clubul Colectiv nu avea autorizaţie de la Pompieri. Primarul sectorului 4: Autorizaţiile se dau pe proprie răspundere
• Georgiana Chirea, martor: Prietenul meu este traumatizat. Este o minune cum a reuşit să iasă
• Klaus Iohannis: Această tragedie a avut loc şi din cauză că s-a abordat principiul “Lasă, că merge şi aşa”
• VIDEO 27 de morți și peste 150 de răniți după un incendiu în clubul Colectiv din Capitală
• Unde puteţi dona sânge pentru victimele incendiului şi ce criterii trebuie să îndepliniţi
• Peste 500 de efective au intervenit pentru salvarea răniţilor și stingerea incendiului

Legea cere explicit avizul pompierilor în cazul unei clădiri noi sau dacă se schimbă destinaţia unui spaţiu. Surse autorizate susţin că, deşi fosta hală industrială s-a transformat în club, administratorii s-au folosit de un tertip: fabrica Pionierul a oferit spre închiriere un spaţiu pentru birouri sau alimentaţie publică. În contract se stipulează că acolo nu se pot organiza activităţi cu materiale pirotehnice sau inflamabile. În aceste condiţii, proprietarii clubului au avut nevoie de o simplă declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă că îndeplinesc toate condiţiile din punctul de vedere al măsurilor contra incendiilor.

Poliţia locală a controlat clubul pe 21 octombrie. I-a amendat pe administratori cu 2000 de lei pentru că nu aveau personal calificat. Pompierii nu au făcut însă public dacă au verificat locul. Dacă au existat verificări şi nu s-au luat măsuri, este şi mai grav. Cei care au făcut inspecţia trebuiau să observe că evacuarea se face pe o singură uşă.

Potrivit legii, pentru un astfel de spaţiu trebuie să existe un plan de evacuare în caz de incendiu dar şi o persoană care să coordoneze această activitate.

Autorităţile vor controla acum toate cluburile şi barurile din ţară.

Specialiştii în domeniu susţin că o urgenţă este şi modificarea legislaţiei.

Sunt momente ce nu pot fi descrise. Zeci de părinţi, rude sau prieteni ai celor care au ars în clubul Colectiv sunt sfâşiaţi de durere.

În curtea Institutului de Medicină Legală au stat ore în şir la rând să fie chemaţi de medici pentru a identifica trupurile. Mulţi au lăsat acest loc ultimul, după ce şi-au căutat apropiaţii prin spitale.

O femeie de serviciu a clubului, mamă a cinci copii, făcuse schimb de tură cu o colegă. Ca să mai câştige 100 de lei.

artificii, clubul colectiv, cluburi bucureşti, doliu naţional, explozie, explozie artificii, explozie bucureşti, explozie la clubul colectiv, explozie sectorul 4, foc de artificii, focuri de artificii, goodbye to gravity, iml, iml morţi clubul colectiv, incendiu la clubul colectiv, incendiu sectorul 4, morţi incendiu clubul colectiv, tragedie clubul colectiv
• Raed Arafat: Şocul cel mai mare a fost când pompierii mi-au arătat unde i-au pus pe cei decedaţi
• Doi chitarişti ai trupei “Goodbye to Gravity” au murit în incendiul din clubul Colectiv
• Lacunele legislaţiei. Un club poate funcţiona pe baza unei declaraţii pe propria răspundere
• Mărturii din clubul morţii: oameni care ardeau de vii, aer irespirabil, întuneric
• Colegiul Psihologilor din România oferă asistenţă gratuită victimelor incendiului din clubul Colectiv şi rudelor acestora
• Incendiul din clubul Colectiv, cel mai grav produs în lume în ultimii doi ani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + = 22