Irak are planuri pentru o conductă de petrol în Kurdistan

 

După ce armata irakiană a recucerit provincia Kirkuk, bogată în petrol, din mâinile kurzilor, autoritățile de la Bagdad au planuri pentru o noua conductă petrolieră în regiune: ea urmează să fie amplasată pe o lungime de 350 de kilometri până în teritoriul Turciei. Dar situația din acest teritoriu autonom este departe de a fi stabilă.

Guvernul irakian a dat o comandă pentru construirea unei noi conducte petroliere până în Turcia. Conducta ar trebui să aibe la final o lungime de 350 de kilometri și are rolul de a transporta țiței din provincia nord-irakiană Irkuk, anunță Ministerul Irakian al Petrolului. Trupele guvernamentale au redobândit în toamnă controlul asupra acestei regiuni bogate în petrol.

Noua conductă are o capacitate planificată de peste un milion de barili pe zi și va urma calea unei alte conducte construite în anii 1980. Aceasta a fost însă avariată ca urmare a atacurilor puse la cale de miliția teroristă Stat Islamic. Apelul este adresat companiilor naționale și internaționale. Ofertele trebuie trimise la guvern în termen de o lună de zile.

Noua conductă va porni din localitatea Baidschi și se va termina la trecerea frontierei Fish Khabur dintre Turcia și Irak. De acolo mai departe poate fi folosită o conductă existentă către portul turc Ceyhan. Mai există o conductă intactă și de la câmpurile petroliere din Kirkuk până în Baidschi, în lungime de 90 de kilometri.

https://www.n-tv.de/wirtschaft/Irak-plant-Ol-Pipeline-in-Kurdengebiet-article20201071.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 88