Raportul de activitate pe 2016 al Institutiei Arhitectului Sef al Oradiei

IMG_1376

Joi 9 februarie 2017, viceprimarul Mircea Malan impreuna cu arhitecta- sefa a orasului, Adriana Lipoveanu au sustinut o conferinta de presa in care au prezentat raportul de activitate pe 2016 a Institutiei Arhitectului Sef.

Arhitecta-sefa a subliniat in primul rand faptul ca a constatat o crestere in comparativ cu anii trecuti, a tuturor cererilor pentru emiterea actelor specifice: certificate de urbanism, autorizații de construire, autorizații de desființare, ceea ce este un indicator urban foarte bun pentru dezvoltarea orașului. Tot aceasta a declarat ca, numarul construcțiilor noi/extinderile construcțiilor a crescut față de anul 2015 cu 41%, iar față de media ultimilor 5 ani se înregistrează o creștere de 57%.

Astfel, toți indicatorii urbani înregistrează creșteri, cu excepția adeverințelor de desființare a construcțiilor, ceea ce arată faptul că în anul 2016 s-a demolat mai puțin cu cca. 20% decât în anul 2015.

Pentru anul in curs, Institutia isi propune atât continuarea proiectelor de dezvoltare locală începute în anii anteriori, care continuă sau se vor finaliza în anul 2017, cât şi și lucrări noi.

Astfel, se are în vedere elaborarea PUZ constituire drumuri colectoare, însoțitoare ale șoselei de centură, elaborare PUZ zona construită protejată Centru Istoric, elaborare PUZ urbanizare și creere drumuri colectoare adiacente șoselei de centură Calea Ogorului şi preluarea documentațiilor de urbanism în format online. Directorul executiv al Instituției Arhitectului Șef a mai amintit printre proiectele majore pe anul 2017 valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede prin realizarea unităților de alimentație publică cu terasă în zona podului Sf. Ladislau, refacerea zonelor publice cu impact major asupra vieții și imaginii urbane (proiect de reabilitare Pasaj Madach, amenajarea piațetei peste parcarea subterană din strada Independenței), respectiv proiectul “Protejarea și promovarea patrimoniului art-nouveau”, finanțat în cadrul programului “Transnațional Dunărea”, având o valoare de 1.649.559 euro, din care municipiului Oradea îi revin 320.711 euro.

De asemenea se va continua reabilitarea faţadelor unor clădiri, începută în anii 2015 şi 2016: palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, precum şi clădirile de pe Republicii nr. 13 şi din Piaţa Unirii nr. 6. Urmează ca în 2017 să înceapă şi reabilitarea palatelor Fuchsl, Adorjan I şi II, Ullman, Casa Deutsch şi alte 11 imobile de pe strada Vasile Alecsandri, precum şi imobilele din Piaţa Ferdinand nr. 1 şi 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 20