RASTURNARE DE SITUATIE IN SCANDALUL VOLKSWAGEN: Congresmenii acuză agenţia americană de mediu că nu a descoperit la timp frauda

scandalul-volkswagen-cand-incepe-campania-de-rechemare-in-service-a-masinilor-diesel-333964

In Romania statul cugeta la a da VW in judecata pentru inselaciune, vezi mai mult in acest sens, aici. Americanii rastoarna principiul invinovatirii si intoarce armele acuzarii in alta directie. Astfel congresmenii dau vina pe agenţia americană de mediu că nu a descoperit înşelătoria comisă ani de zile de Volkswagen la testele de poluare, în timp ce şeful diviziei grupului din SUA şi-a cerut scuze în audierea într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor şi a acuzat inginerii companiei.

Şeful Volkswagen Americas, Michael Horn, a spus sub jurământ că decizia folosirii unui soft care să reducă nivelul emisiilor poluante în timpul testării automobilelor diesel nu a aparţinut conducerii grupului ci câtorva ingineri, relatează Reuters.

Scandalul a dus la scăderea capitalizării de piaţă a VW cu o treime, din septembrie, şi la demisia directorului general Martin Winterkorn. Grupul german a suspendat şi 10 directori, inclusiv trei ingineri de top, în cadrul unei investigaţii interne.

Procuratura germană a efectuat joi percheziţii la sediul central al VW.

“Au fost câţiva ingineri software care au făcut acest lucru”, a spus Horn, despre softul inserat la motoarele diesel ale grupului din 2009.

Volkswagen a folosit “dispozitive de apărare” diferite în Europa şi SUA, întrucât standardele referitoare la emisiile poluante sunt diferite în cele două regiuni, a explicat oficialul companiei.

“Unii oameni au luat decizii greşite pentru a scăpa de anumite lucruri”, a explicat Horn, întrebat fiind dacă VW a trişat cu dispozitivele de apărare pentru că era mai ieftin decât să folosească sisteme speciale de injecţie pentru a reduce nivelul emisiilor.

Congresmenii au criticat totodată Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA, reprezentată la audiere.

Reprezentantul Michael Burgess, republican din Texas, a criticat mărimea bugetului anual al agenţiei, notând că înşelătoria VW a fost descoperită de un studiu al West Virginia University, care a avut un buget de sub 70.000 de dolari.

Volkswagen trebuie să prezinte săptămâna viitoare autorităţilor americane de reglementare din SUA şi California primele propuneri de rezolvare a problemei softului instalat pe modelele Passat din 2012-2014, a anunţat joi agenţia de mediu.

Grupul va lansa în ianuarie o campanie de rechemare a circa 11 milioane de automobile diesel implicate în scandal, la nivel global anticipând că aceasta s-ar putea încheia la sfârşitul anului 2016. VW a alocat 6,5 milioane de euro în trimestrul trei, pentru acoperirea costurilor campaniei de eliminare a softului ilegal, dar analiştii consideră că suma necesară va fi mult mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1