Razboiul cu penalii fondurilor europene duce la pierderi de miliarde de euro

fonduri-europene 

Actualul ministru al Fondurilor Europene a declansat un tsunami verbal dupa ce a afirmat ca firmele lui Sebastian Ghita au imaginat nevoi inutile pentru ghidurile pe actualul program de finantare 2014-2020, ceea ce a tinut in loc promovarea ghidurilor de finantare asteptate de toata lumea.
Sebastian Ghiță cu stilul caracteristic de smecher, revine cu o replică pe alaturi la adresa ministrului Fondurilor Europene, după ce, acesta l-a acuzat cu cele de mai sus, dar referindu-se de fapt la acze mai vechi de fraudare a achiziţiilor publice prin firmele IT pe care le controlează spunand :

„Ghinea nu stie, dar vorbeste. Cred ca, dupa atatea atacuri propagandistice fara date si cifre, e momentul sa-i raspund acestui domn Ghinea concret. Spune ca am construit un sistem pervers de creat nevoi IT ale institutiilor. Habar nu are ce au facut firmele romanesti din IT in ultimii 10 ani dar isi da cu parerea fiind critic si facand pe politrucul.

Haideti sa-l intrebam: Sistemul de monitorizare a traficului navelor pe Dunare din 2006 facut de Teamnet e inutil ? E inventia lui Ghita? Dar Sistemul Informatic de la APIA facut de Siveco e inutil? Fara el nu se pot da subventiile agricultorilor. Sistemul Informatic de la Casa de Pensii a Romaniei este o inventie a lui Ghita inutila? Sistemul REVISAL care permite in sfarsit controlul muncii la negru din Romania si inventarierea angajatilor din companiile private este tot o inventie?

Dar Sistemul Informatic de la Casa de Sanatate construit de Siveco, UTI si Novensys este tot o nevoie inventata de Ghita? Sistemul de Monitorizare si Fluidizare a traficului din Bucuresti este o inventie inutila? E facut de UTI. Tot Ghita e de vina? Zecile de sisteme informatice din administrstia publica din zonele taxe si impozite, protectie sociala, cadastru, economic erau inutile si sunt inventii ale lui Ghita? Sistemul Etera de la cadastru unde toti cetatenii isi inregistreaza proprietatile construit de UTI e inutil? Sistemul Informatic de la Registrul Comertului facut de Romsys era inutil si a fost inventat in mod pervers de Ghita?”

In ciuda acestui razboi inutil principalele condiționalități ex-ante cu risc crescut de neîndeplinire vizează sectoarele achiziții publice, transporturi, managementul deșeurilor, cercetare și inovare și dezvoltarea digitală, se arată într-un document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), au fost prezentate luni prin  raportul de activitate al ministrului Cristian Ghinea la 100 de zile de mandat.

Stadiul critic în care se află în prezent procesul de îndeplinire a acestor condiționalități este cauzat de neimplicarea efectivă a instituțiilor responsabile care, în lipsa unor acțiuni concrete, au amânat repetat termenele asumate și au invocat lipsa asistenței tehnice, în condițiile în care demersurile proprii pentru contractarea acesteia au trenat.

De fapt, acest guvern este nevoit să rezolve în câteva luni condiționalități care trebuiau îndeplinite din 2014 încoace. un exemplu elocvent este Planul Național de Gestionare a Deșeurilor — un document care trebuie să treacă în revistă soluțiile de sortare și depozitare a deșeurilor în toate localitățile țării, menționează sursa citată.

Potrivit documentului, deși ar fi nevoie în mod normal de minimum doi ani de muncă, abia în aprilie 2016 a fost semnat contractul de consultanță pentru scrierea Planului. Iar termenul de realizare expiră la 31 decembrie 2016. În lipsa documentului acceptat de către Comisia Europeană riscăm blocarea fondurilor europene pentru mediu în valoare de sute de milioane de euro.

De ce a întârziat începerea realizării PNGD (Planul Național de Gestionare a Deșeurilor n.r) cu până la câteva luni înainte de termenul final? O întrebare interesantă la care sperăm că vom putea furniza răspunsuri opiniei publice.

Deocamdată, MFE și Ministerul Mediului organizează săptămânal întâlniri pentru a ne asigura că echipa contractată pentru realizarea PNGD primește informații în timp util de la autoritățile locale, astfel încât să salvăm situația, se mai spue în documentul ministerului.

Condiționalitățile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeană și reprezintă măsuri de pregătire a legislației/ instituțiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene. România a negociat 36 de condiționalități, acceptate de guvern în 2014.

Întârzierea îndeplinirii condiționalităților poate duce la suspendarea integrală sau parțială a plăților aferente Programelor Operaționale care sunt vizate de respectivele clauze preliminare. 31 decembrie 2016 este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile.

“La preluarea mandatului mi-am fixat două direcții de acțiune: pe de o parte să deblocăm situațiile din trecut, ca să dăm drumul la finanțare, iar pe de altă parte să punem pe picioare un mecanism simplu și funcțional de atragere de fonduri, din programarea actuală, pentru un impact cu bătaie lungă. Am preluat un minister aflat la intersecția multor tipuri de probleme — un sistem IT deficitar, un sediu sub semnul întrebării, contracte frauduloase, percepții negative, reclamații. Cu o mână a trebuit să controlăm crize și urgențe repetate, iar cu cealaltă — să atragem banii europeni atât de necesari dezvoltării României. Am găsit câteva noduri gordiene și am făcut pași importanți pentru dezlegarea fiecăruia”, transmite publicului ministrul Cristian Ghinea în raportul la 100 de zile de mandat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80 − 75 =