Recomandarile pompierilor pentru sezonul de iarnă

pompierioradea

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” recomandă bihorenilor respectarea unor masuri care le vor proteja viata in caz de evenimente nedorite generate de fenomenele specifice sezonului rece.

In primul rand, pompierii sfatuiesc oamenii sa se asigure ca au la indemana urmatoarele materiale: , sare și nisip pentru topirea gheții și îmbunătăţirea aderenţei pe căile circulabile, unelte de îndepărtare a zăpezii, combustibil de încălzire în cantitate suficientă, în cazul în care încălzirea este asigurata în sistem propriu.

 De asemenea, oamenii sunt indemnati sa verifice mijloacele de încălzire (sobele, centrale termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi remedia eventualele defecţiuni.

In cazul autoturismelor, acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate. Nu trebuie sa lipseasaca antigelul corespunzător pentru a evita îngheţarea și verificaţi dacă sistemul de încălzire și dezghețare funcționează eficient. Sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz trebuie verificat daca are suficient lichid de curățare pentru temperaturi scăzute. Masinile trebuiesc echipate cu lanturi antiderapante.

 In caz de blocaj in trafic din cauza viscolului, pompierii recomanda:

– Trageți autovehiculul pe partea dreaptă a drumului. Porniți luminile de avarie și prindeți o bucată de material textil de antena radio ori la geam.

– Anunțați evenimentul la numărul unic de urgenţă 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce forțele de intervenție vin să vă salveze.

– Porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie, protejându-vă astfel împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament.

– Aprindeți lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza mai ușor.

 Sursa. ISU Crisana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × 1 =