Record de temperatură la Polul Nord

de08c6e070c26b71e33c1be8acad27f5

Schimbările climatice continuă să ne surprindă: la Polul Nord au fost înregistrate cele mai ridicate temperaturi din istoria măsurătorilor. Motivele sunt multiple, dar toată lumea e de acord că urmările vor fi dezastruoase.

Schimbările climatice sunt tot mai pregnante pe grupul norvegian de insule Spitzbergen. În anul 2016 acolo a fost cel mai cald an de la începerea măsurătorilor, în anul 1889, spune cercetătorul Ketil Isaksen, de la Institutul Norvegian de Meteorologie.

Temperaturile medii anuale au fost în acest an la circa zero grade. Ceea ce reprezintă o creștere cu aproape șapte grade Celsius peste temperatura normală. Chiar și la Polul Nord a fost în ultimele patru săptămâni cu doisprezece grade mai cald decât în mod obișnuit.

Niciodată nu s-au măsurat la Polul Nord temperaturi atât de ridicate, spune Martin Stendel, cercetător în domeniul climatic la Institutul Danez de Meteorologie. În ultimele săptămâni la Polul Nord s-au înregistrat temperaturi de zero grade Clesius, ceea ce este cu 20 de grade peste temperatura obișnuită de la mijlocul lunii noiembrie.

El a dat trei motive pentru producerea acestui fenomen. Unul dintre ele este existența curenților tot mai calzi dinspre Africa și Europa. Uraganul El Niño a condus și el la înregistrarea unor temperaturi extreme, spune Stendel. Dar faptul că anul acesta a fost neobișnuit de cald este pus pe seama încălzirii oceanelor, o urmare a încălzirii globale, care este cauzată în parte de emisiile de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră.

Problematică este topirea ghețarilor provocată de această încălzire. Acest fenomen conduce la încălzirea suplimentară a atmosferei și a apelor din oceane și la alte topiri. Este un cerc vicios, sunt de părere ambii cercetători. În ultimii ani mari suprafețe din mări și oceane au devenit lichide. În acest an chiar și în timpul iernii gheața va fi mult mai puțină comparativ cu alți ani, spune Stendel.

http://www.n-tv.de/wissen/Temperaturhoch-am-Nordpol-gemessen-article19186431.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 8 = 48