Record incredibil de indemnizatie in Romania, părinți care iau 35.000 de euro lunar în concediul de creștere a copilului

indem-mare

O scapare legislativa a unei precizari de genul ” dar nu mai mult de” a creat recorduri neasteptate in Romania in ceea ce priveste indemnizatia acordata parintilor pentru cresterea copiiilor.

Impactul bugetar al plății Indemnizațiilor pentru Creșterea Copilului (ICC) în luna iulie a fost de 70 de milioane de lei. Aceasta înseamnă o depășire cu 20 de milioane lei (40%) a impactului estimat inițial (de numai 50 de milioane de lei), arată un comunicat al Ministerului Muncii.

Dincolo de depășirea bugetului alocat, marea problemă o reprezintă debalansarea alocărilor : 242 de persoane beneficiare (din totalul de 143.000) consumă, potrivit noii reglementări, o treime din bugetul total. Există părinți care iau 35.000 de euro lunar în concediul de creștere a copilului.

Începând cu luna iulie, prin aplicarea HG nr. 449 din 22 iunie 2016, limita minimă a indemnizației este 1.063 lei, reprezentând 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată de 1.250 lei.

Nu mai există plafon superior, părintele aflat în concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani având dreptul la 85% din media veniturilor nete realizate. După intrarea în vigoare a legii, au depus dosare pentru acordarea indemnizației un număr de 129.226 femei și 13.764 bărbați.

Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de estimarea inițială, potrivit ministerului.

Media Indemnizației a fost, la nivel național, de 1.404 lei, cu cea mai mică valoare medie înregistrată la Suceava – 1.182 lei, și cea mai mare – în București, în sectorul 1, unde media a fost de 2.445 lei.

Un studiu realizat la Ministerul Muncii arată că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC, adică 242 persoane, consumă o treime din întregul bugetul alocat, existând indemnizatii (ICC-uri) care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro. Ministerul Muncii precizează că a fost creat un dezechilibru și sugerează că dorește o modificare a sistemului impus de Parlament:

“În acest moment, după numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament, se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situație trebuie dezbătută public în următoarea perioadă”, se mai spune în comunicatul Ministerului Muncii.

Legea a fost adoptată la sfârșitul lunii martie, fără să conțină o precizare a sursei de finanțare a cheltuielilor suplimentare rezultate.

Președintele a promulgat-o chiar în ziua în care actualul ministru, Dragoș Pîslaru, a depus jurământul: „Personal, consider că această lege este una bună, așteptată și binevenită. Vă încurajez pe dumneavoastră – și pe dumneavoastră, domnule Prim-ministru – să găsiți în guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care cu siguranță este foarte importantă pentru România”, a declarat atunci Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × = 30