Recunoaste coruptia din start, si ia doar patru ani de inchisoare, dar ramine cu banii furati

6-infractiuni-de-coruptie-si-de-serviciu__

Dosarul de corupție al fostului vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului Lazăr Iordache a fost trimis în instanță pentru procedură accelerată, deoarece acesta a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a acceptat să execute patru ani de detenţie pentru dare de mită, cumpărare şi trafic de influenţă.

Rămâne de văzut dacă judecătorii vor recunoaște sau nu acordul, nefiind obligați să-l accepte. Lazăr Iordache este cercetat în stare de arest preventiv, pentru dare de mită, cumpărare de influență și trafic de influență.

Ce fapte a recunoscut Lazăr Iordache, potrivit unui comunicat al DNA:

În perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din Ministerul Sănătății (martor în cauză) un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 125.000 lei pentru ca, pe de o parte, acest funcționar din minister să semneze alocările bugetare către acele spitale și, pe de altă parte, pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister astfel încât banii să fie virați către spitale.

Sumele de bani promise și remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale.

În același context, după ce martorul a fost schimbat din funcție, inculpatul Iordache Lazar a reiterat promisiunile sale de acordare a unor sume de bani unei alte persoane cu putere de decizie în cadrul Ministerului Sănătății.

În cursul lunii aprilie 2016, în aceleași circumstanțe, inculpatul Iordache Lazăr, i-a cerut și a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor în cauză) suma de 200.000 de lei – în două tranșe de câte 100.000 de lei – promițându-i că va remite banii persoanelor din Ministerul Sănătății responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizării unuia dintre proiecte.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Iordache Lazăr, a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.

Ce condiții a acceptat Lazăr Iordache:

-4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 1 an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
-sechestru asupra sumei de 200.000 de lei, primită de inculpatul Iordache Lazăr în condițiile de mai sus.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Iordache Lazăr, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză. Reaminitm că în acest dosar Lazăr Iordache a fost surprins într-una dintre înregistrări întrebându-se dacă DNA i-a interceptat:

Informația apare în referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Lazăr Iordache. Cu această ocazie, Iordache Lazăr își exprimă temerile ca DNA să îl fi filmat în momentul remiterii plicului cu bani (‘Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?’).

Inculpatul se interesează dacă s-a emis ordinul cu alocările bugetare către cele două spitale, martorul răspunzându-i că, având în vedere că nu a fost numit un nou ministru al Sănătății ca urmare a demiterii fostului ministru (…), nu are cine să semneze ordinul.

Inculpatul îl asigură pe martor că persoanele cu care lucrează sunt de încredere și îi promite că și în viitor vor colabora la fel. Totodată, inculpatul i-a solicitat (…) să-și exercite influența pe lângă un funcționar din cadrul MS, pe nume (…), jurist, să îl ajute cu un proiect de separare a compartimentului în care își desfășoară activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare”, spuneau procurorii DNA în referatul pentru arestarea preventivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =