Redresarea zonei euro prinde viteză

_89505415_89505414

Economia zonei euro a crescut cu un ritm mai rapid decât era de așteptat, 0,6% în primele trei luni ale anului, potrivit statisticilor oficiale. Rata de creștere în blocul celor 19 de națiuni s-a dublat de la rata de 0,3% înregistrată în trimestrul anterior, depăsind asteptările analistilor pentru 0,4%. Cu toate acestea, date separate ale Eurostat au indicat, de asemenea, că deflația a revenit în zona euro. Inflația a scăzut la minus 0,2% în luna aprilie, în scădere de la zero, în luna martie. Alte cifre Eurostat au indicat că rata șomajului din zona euro a scăzut la 10,2% în luna martie, cea mai scăzută rată din ultimii patru ani și jumătate.

Cele mai recente cifre de creștere sugerează că economia zonei euro este in prezent mai mare decât era înainte de începerea crizei financiare în urmă cu opt ani. Zona euro a beneficiat recent de o scădere a prețurilor la petrol și a monedei euro, în special în Germania.

Cifrele inflației au arătat că prețurile la energie au scăzut cu 8,6% în luna aprilie, în timp ce prețurile alimentelor neprocesate au crescut cu 1,2%. Înlăturand aceste elemente, rata inflației de bază a arătat că prețurile de consum au crescut cu 0,8% de la an la an, în luna aprilie, mai puțin fata de 1% în luna martie. Obiectivul Băncii Centrale Europene este de a menține inflația aproape de target, dar sub 2%. În luna martie, BCE a redus ratele dobânzilor reprezentative și a extins programul său de stimulare, cumpărare de obligațiuni într-o încercare de a stimula creșterea în zona euro și a creste inflația.

http://www.bbc.com/news/business-36167289

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1