Regandirea occidentala a guvernului lansata prin Platforma România 100

imageresize-2

Premierul Dacian Cioloș a lansat luni seară Platforma România 100, o platformă care trece în revistă 10 principii “ale unei guvernări pentru cetățeni”, însoțite de mai multe proiecte naționale despre care prim-ministrul în funcție crede că “ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor”.

În document premierul spune că a dorit să arate “că România se poate guverna și altfel — cu onestitate, corectitudine, integritate” și opinează că “în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea că interesul general este mai bine servit de o administrație profesionistă și nu politizată”.

“Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greșelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experiență, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 decembrie 2016 ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susținute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizațiile societății civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară”, scrie Cioloș.

Șeful Guvernului amintește totodată că în 2018 România va celebra centenarul Marii Uniri.

“100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democrație, de la războaie și crize profunde la integrarea în NATO și Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice și cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 — România la 100 de ani — 10 principii ale unei guvernări pentru cetățeni, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâștiga încrederea în România și în noi înșine”, anunță Dacian Cioloș.

In acest sens premierul Dacian Cioloș consideră că Executivul ar trebui, pe viitor, să aibă un număr restrâns de miniștri, iar ministerele să fie comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare.

“Guvernul trebuie regândit la nivel de funcționalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniștri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare și un număr redus de agenții de implementare și reglementare. Restructurarea administrației centrale trebuie consfințită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competențelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuții. Guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetățenilor (de exemplu: investiții coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administrației, infrastructură modernă etc.)”, se arată în capitolul Primele 100 de zile — organizarea schimbării din Platforma România 100, lansată luni seară de premier.

În document se precizează că actuala Comisie de tăiat hârtii “devine o instituție de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului” și continuă rolul de debirocratizare “în sprijinul cetățenilor, al antreprenorilor și pentru simplificarea relațiilor inter-instituționale”.

Guvernul instituționalizează și proiectul GovITHub și Coordonatorul pentru Tehnologia Informației, care urmăresc ca investițiile în IT ale instituțiilor publice “să fie făcute eficient, conform unei strategii și în interesul cetățenilor”.

De asemenea, în document se precizează că strategiile guvernamentale, politicile publice și proiectele legislative “trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau o dată la 3 ani”.

“Cele care nu trec testul eficienței și impactului încetează în mod automat”, se mai arată în proiectul premierului.

Cioloș mai vorbește despre “consolidarea tuturor fondurilor naționale și europene destinate dezvoltării și o reală abordare multianuală a utilizării acestora”.

“Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare și mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desființate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaționalizată și întărită instituțional la nivelul Cancelariei unitatea de evaluare a investițiilor publice. Toate investițiile guvernamentale trec prin acest filtru”, mai stipulează documentul lansat luni seară de prim-ministrul Dacian Cioloș.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 + = 91