Registrul zilierilor este un coșmar; sistemul va fi înlocuit în trei luni cu unul electronic

zilieri

Registrul zilierilor, în care trebuie înregistrați zilnic cei care muncesc în acest regim, este “un coșmar” și va fi înlocuit în termen de trei luni cu un sistem electronic, a declarat joi ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Dragoș Pîslaru.

“Registrul zilierilor este un coșmar. În acest moment, în țară, există 775.000 de zilieri și aceștia trebuie înregistrați zilnic, pe hârtie, la angajatorii unde lucrează. (…) Am discutat cu cei de la Inspecția Muncii și ei au venit cu o soluție: sistemul va fi înlocuit cu un sistem electronic în trei luni”, a spus Pîslaru, la o conferință de specialitate.

Potrivit acestuia, firmele care apelează la zilieri trebuie să îi înregistreze în registre speciale, care sunt verificate de Inspecția Muncii pe teren. Mai mult, angajatorii trebuie să realizeze zilnic instructajele angajaților, prevăzute de lege.

Conform dispozițiilor Legii nr. 52/2011, modificată și actualizată în 2014, activitatea prestată de zilieri este evidențiată prin Registrul de evidență a zilierilor. Un extras din acest registru întocmit de agenții economici, conținând înregistrările din luna precedentă, se depune lunar la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 54 = 61