Regizorul Alejandro Inarritu vrea expunerea publică a epavei tragicului naufragiu cu migranți din Mediterana

gethumb-details-php
Regizorul mexican premiat cu Oscar Alejandro Inarritu a luat legătura cu autoritățile italiene pentru a expune public epava celui mai tragic naufragiu al ultimelor decenii din Mediterana, a anunțat miercuri cotidianul italian La Repubblica, citat de AFP.

Plecată din Libia, la 18 aprilie 2015, cu 800 de migranți la bord, mica ambarcațiune de pescuit de circa 30 de metri s-a răsturnat în noaptea următoare, lăsând în urma sa doar 28 de supraviețuitori. Recuperată de marina italiană, epava se află acum în Sicilia.

Inarritu, care a fost recompensat cu ultimele două premii Oscar pentru regie, pentru peliculele “Birdman” (2014) și “The Revenant” (2015), dorește ca epava să fie dusă la Milano și expusă în fața emblematicului dom gotic din oraș.

Această propunere ar trebui să fie transpusă în practică până la vizita în capitala Lombardiei, la 25 martie 2017, a Papei Francisc — un cunoscut apărător al drepturilor migranților.

Potrivit cotidianului La Repubblica, Inarritu intenționează să expună epava în mai multe locuri de pe mapamond.

Marina italiană anunțase că epava va fi distrusă, însă premierul italian de la acea vreme Matteo Renzi a amenințat că aceasta va fi transportată la Bruxelles pentru a denunța lipsa de solidaritate europeană.

Marți, tribunalul din Catania (Sicilia) l-a condamnat pe căpitanul ambarcațiunii de pescuit la 18 ani de închisoare și pe secundul acestuia la 5 ani de închisoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 3 =